Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

6 pomysłów na blat w kuchni

  • Autor: Urszula Tatur
  • 29 kwi 2016 16:00
6 pomysłów na blat w kuchni
Fot. Pfleiderer.
6 pomysłów na blat w kuchni
6 pomysłów na blat w kuchni
6 pomysłów na blat w kuchni
6 pomysłów na blat w kuchni
6 pomysłów na blat w kuchni
6 pomysłów na blat w kuchni

Płyta laminowana, naturalne drewno, kamień, szkło, stal, konglomerat - oto szósta materiałów, które zdecydowanie najczęściej wybierane są do produkcji blatów roboczych. Co oferują użytkownikom? Jakie zalety i wady pociąga za sobą ich zastosowanie? Przedstawiamy zestawienie mocnych i słabych stron każdego z nich.

REKLAMA

Kuchenny blat to miejsce o strategicznym znaczeniu. Narażony na działanie wilgoci, wysokiej temperatury, detergentów i uszkodzeń mechanicznych - jest jednocześnie najbardziej eksponowanym wizualnie elementem zabudowy. To czy spełni nasze wymagania - będzie zarazem wytrzymały i estetyczny - zależy od materiału, z jakiego zostanie zrobiony. Do wyboru mamy sześć różnych propozycji.

Płyta laminowana

Blaty kuchenne Pfleiderer wykonane z wiórowej płyty pokrytej laminatem od lat cieszą sie niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Coraz wierniej i ciekawiej odwzorowując rysunek naturalnego drewna i kamienia, są jednocześnie pozbawione ich wad. I tak - w odróżnieniu od blatów drewnianych gwarantują dużo wyższą wytrzymałość na zarysowania, działanie wilgoci i wysokiej temperatury (a przecież w kuchni nietrudno o gorący garnek, czy rozlany napój). Ponadto dużo trudniej je odbarwić (np. kwasem owocowym), a dzięki odporności na działanie detergentów - łatwiej się je czyści. Z kolei w porównaniu do blatów kamiennych - blaty laminowane są cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku. Nie bez znaczenia jest również ich cena - produkt ten jest zdecydowanie najtańszą opcją.
Dzięki bogatej ofercie producentów, blaty laminowane gwarantują szeroki wybór kolorystyczny i funkcjonalny. Dla przykładu, firma Pfleiderer ma obecnie w ofercie ponad 80 dekorów inspirowanych różnymi gatunkami drewna (również egzotycznego) i kamienia. Wśród nich nie brakuje popularnych wzorów betonu czy stali, które na pierwszy rzut oka w niczym się nie różnią od pierwowzorów.

Drewno

Piękne, naturalne, ciepłe... to chyba najczęściej wymieniane przez miłośników drewna zalety tego materiału. Doceniamy urok drewnianych blatów, bogactwo rysunku różnych gatunków, szeroką paletę kolorystyczną, a przede wszystkim ich niepowtarzalność i "ten" charakter.
Wykonane z drewna blaty od zawsze cieszyły się popularnością. I to mimo wielu ograniczeń jakie za sobą pociągają. Choć niezaprzeczalnie piękne i ponadczasowe, ustępują pod względem funkcjonalności blatom laminowanym. Nie są tak odporne na działanie wysokiej temperatury, wilgoci i detergentów, a czynników tych przecież nie da się w kuchni uniknąć. Łatwiej je odbarwić i zarysować. Mogą się wypaczyć i wymagają starannej pielęgnacji. Ich wytrzymałość zależy od gatunku i technologii w jakiej zostały wyprodukowane (wytrzymalsze są egzotyki i blaty klejone).
Piękne, choć chłodne
Blat z kamienia to dla wielu z nas synonim luksusu i elegancji. Do ich produkcji wykorzystuje się zazwyczaj charakteryzujące się bogatym rysunkiem: marmury, granity lub trawertyny, choć nie jest to oczywiście zamknięta lista. Każdy z tych gatunków charakteryzuje się różnymi parametrami (twardość czy nasiąkliwość), każdy - po odpowiedniej impregnacji - gwarantuje duże możliwości obróbki krawędzi.
Materiał ten - dzięki odporności na temperaturę, działanie wilgoci i wody pozwala na szerokie funkcjonalne zastosowanie. Jednakże, wbrew pozorom nie jest to najbardziej wytrzymała propozycja. Blaty kamienne bardzo łatwo trwale zaplamić np. winem, czy kwasami owocowymi - z soku czy cytryny. Poza tym wymagają systematycznej pielęgnacji i odpowiedniej impregnacji. Jednocześnie to najdroższa z dostępnych opcji.

Kompozyty i konglomeraty

Alternatywą dla kosztownych naturalnych kamieni są blaty wykonane z kompozytów. Blaty te - tworzone z mieszanki naturalnych minerałów (zazwyczaj 2/3 objętości) oraz żywic i pigmentów (1/3 objętości), gwarantują wszystkie poszukiwane zalety funkcjonalne. Są zarazem bardzo odporne, ciepłe, twarde, łatwe i plastyczne w obróbce (można z nich wykonać zarówno blat jak i bezspoinowo połączony z nim zlew). Dostępne są w szerokiej palecie kolorystycznej i pozwalają na tworzenie szalonych wręcz aranżacji.
Ich podstawowy minus to wysoka cena. Poza tym by prawidłowo je przyciąć i zamontować należy zdecydować się na wynajęcie fachowca.

Szkło

Blaty robocze mogą być tworzone również ze szkła. Choć materiał ten kojarzy nam się z kruchością - wcale taki nie musi być. Do produkcji blatów roboczych wykorzystuje się bowiem szkło hartowane i klejone. Taka budowa pozwala na podwyższenie wytrzymałości i rozszerzenie możliwości estetycznych. Szkło można barwić, szlifować, piaskować... Możliwości obróbki jest wiele. Nowoczesne technologie pozwalają nawet na zatapianie w szklanych taflach tkanin czy innym elementów dekoracyjnych. Ale nawet takie produkty pasują przede wszystkim do wnętrz minimalistycznych i surowych w wyrazie. Szkło w kuchni, która ma być przytulnym sercem domu, raczej się nie sprawdzi.

Metal

Różne odmiany metali - stal, aluminium itp. - to propozycja, która świetnie odnajdzie się we wnętrzach industrialnych. Ta oryginalna i ciesząca się coraz większą popularnością opcja gwarantuje wysoką wytrzymałość (na temperaturę i działanie wilgoci) i ciekawą estetykę. Jednocześnie stalowe blaty wymagają dużo troski w codziennym użytkowaniu. Trudno utrzymać je w czystości - wymagają każdorazowego wycierania do sucha, gdyż każdy odcisk czy kropla pozostawia ślad.

Ostatecznie, wybór materiału na blat kuchenny zależy głównie od indywidualnych upodobań i potrzeb. Rozważając mocne i słabe strony poszczególnych propozycji warto pamiętać, że nie zawsze najdroższy produkt pociąga za sobą najlepsze parametry funkcjonalne. Niekiedy to ta ekonomiczna propozycja - na przykład blaty laminowane Pfleiderer - okazuje się być najbardziej wytrzymała i atrakcyjna estetycznie.




Rekomendowane dla Ciebie

Komentarze

  • Jakiego koloru są fronty szafek pierwszej kuchni?
    • Kasia, 2016-07-19 16:11:58

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA