5 pomysłów na naturalny kamień w kuchni
Naturalny kamień nada każdej kuchni elegancki i reprezentacyjny charakter. Przekonajcie się sami.
Za sprawą swoich właściwości kamień naturalny doskonale sprawdza się w strefach przygotowywania posiłków – nie grozi mu zarysowanie podczas krojenia na kamiennym blacie, a postawiony na nim gorący garnek nie pozostawi trwałego śladu.
Marmur i granit to najbardziej popularne i najczęściej wybierane rodzaje kamienia. Doskonałe na podłogi, ściany, parapety, a także blaty. Na blaty bezkonkurencyjny jest granit – nie wchłania tłuszczów i jest odporny na zabrudzenia.
Marmur, bardziej wrażliwy na działanie łuszczów czy kwasów (np. owocowych), wymaga wykonania specjalnego podkładu ograniczającego powstawanie plam i powtarzanie tego zabiegu co kilka lat. Mimo to zarówno granit, jak i marmur, to kamienie polecane na blaty kuchenne.