10 pomysłów na kuchnię na poddaszu
Kuchnia na poddaszu to jedna z najtrudniejszych przestrzeni aranżacyjnych. Zobaczcie jak można ją urządzić.
Jako minimalną wysokość dla człowieka stojącego pod skosem (przy meblach) przyjmuje się około 190 cm. W wyjątkowych sytuacjach można tę wartość odpowiednio dopasować (zmniejszyć lub zwiększyć) do wzrostu domowników.
Aby zachować swobodę ruchów w kuchni na podda¬szu, należy pamiętać o kilku zasadach:
• Determinujące znaczenie przy projekcie kuchni na poddaszu ma wysokość ścianki kolankowej. Ścian¬ka kolankowa to prostopadła do podłogi ścianka, biegnąca wzdłuż połaci dachowej. Na niej oparta jest konstrukcja więźby dachowej. To właśnie od wysokości ścianki kolankowej zależy wysokość pomieszczeń na poddaszu.
• Jeżeli ścianka kolankowa ma wysokość 75 cm – prze¬strzeń przy niej proponuję wykorzystać na schowki. Można również ustawić stół, jednak, aby swobodnie przy nim usiąść i wstać, krzesła powinny być oddalone od skosu minimum 60-80 cm.
• Jeżeli ścianka kolankowa ma wysokość min. 90 cm – to pod skosem można ustawić dolne szafki zabudowy ku-chennej. Ciąg roboczy jednak nie powinien w tej sytu¬acji przewidywać montażu płyty grzejnej czy kuchenki, gdyż nie będzie miejsca do zawieszenia nad nimi okapu. Dobrym rozwiązaniem jest zaś zlewozmywak, a zamontowane nad nim okno dachowe dodatkowo doświetli miejsce pracy.
• Wyższe ścianki kolankowe – min. 110 cm, dochodzące nawet do 210 cm, umożliwiają już swobodną adaptację poddasza. Tutaj można ustawić np. minibarek.
Usytuowanie sprzętów na poddaszu jest łatwiejsze w przypadku dachów dwuspadowych, gdzie w pomieszczeniach zawsze pojawiają się pełne ściany. W przypadku wielu skosów i niskich ścianek kolankowych warto przemyśleć zabudowę części pod skosem np. dodatkową płytą gipsowo-kartonową, w celu podniesienia ścianek kolankowych. Taki zabieg, niestety, zmniejszy powierzchnię użytkową kuchni, ale niekiedy bywa jedynym rozsądnym rozwiązaniem . Mniejsza powierzchnia nie musi oznaczać mniejszej funkcjonalności – wystarczy odpowiednio dobrać i usytuować sprzęty, aby w pełni wykorzystać każdy centymetr poddasza.