REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ziołowa foccacia z pomidorami z kawą Kazaar

  • Autor: Urszula Tatur
  • 12 sie 2016 08:00
Ziołowa foccacia z pomidorami z kawą Kazaar
Fot. Nespresso.

Kawa idealna do śniadania.

REKLAMA

Składniki na ciasto:
• 3/4 szklanki ciepłej wody
• 1 łyżeczka drożdży w proszku
• szczypta cukru
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy

 Składniki na ziołową masę:
• 3 łyżki oliwy
• 1 mała cebula
• 1 mała główka czosnku
• garść kolendry
• kilka gałązek tymianku
• kilka listków bazylii
• pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania:
1. Do kubka z wodą wsyp drożdże z cukrem, przykryj składniki talerzykiem i odstaw na kilka minut.
2. W misce zmieszaj mąkę, sól i oliwę. Dodaj wodę z drożdżami i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut.
3. Umieść ciasto w misce wysmarowanej oliwą, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę.
4. Owiń główkę czosnku w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 45 minut.
5. Przygotuj miks ziół - Przekrój czosnek na pół, wyciśnij ząbki do miski, dodaj zioła i olej, po czym zmiksuj składniki za pomocą blendera. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i wymieszaj całość.
6. Uformuj w owal ciasto na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
7. Palcami wgnieć ciasto w kilku miejscach, a następnie posmaruj je miksem przygotowanym z czosnku, cebuli, oliwy i ziół. Na koniec ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe.
8. Piecz w 200°C przez ok. 25 minut.

Zharmonizowana kawa:
Kazaar od Nespresso – intensywna i gęsta kawa o wyczuwalnej nucie pieprzowej. Podana w formie espresso idealne podkreśla wytrawne śniadanie, foccacię dopełniając kremową konsystencją.

 




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA