Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

  • Autor: Urszula Tatur
  • 29 lip 2016 08:01
Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą
Fot. Gzella.

W kuchni Warmii i Mazur nie może zabraknąć różnorodnych wędlin i śmietany. Proste przepisy to specjalność tego regionu, a jeden z nich na Zapiekankę Kętrzyńską ma szerokie grono wielbicieli. Ten typowy dla Krainy Tysiąca Jezior przepis ma szansę na stałe zagościć także w kuchni koneserów smaków z całej Polski.

REKLAMA

Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

Składniki:

- Szynka Krucha Gzella 200g
- filet z piersi kurczaka Gzella 500 g
- Schab pieczony Gzella 200g
- włoszczyzna bez kapusty 1 porcja
- cebula 150g
- pieczarki 200g
- bułka tarta 1 łyżka
- masło 2 łyżki
- starty ostry żółty ser 3 łyżki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- pokrojona natka pietruszki 2 łyżki

Sos:

- masło 2 łyżki
- mąka 1 łyżka
- mleko 1 szklanka
- śmietana ½ szklanki
- sól, pieprz, cukier do smaku
- soku z cytryny 1 łyżeczka

Wykonanie:

Filety z piersi kurczaka myjemy, gotujemy w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną. Miękkie wyjmujemy i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Umyte pieczarki i cebulę kroimy w plasterki. Na patelni topimy łyżkę masła, szklimy na nim cebulę, dodajemy pieczarki i kilka minut smażymy na dość silnym ogniu. Szynkę Kruchą i Schab pieczony kroimy w paski, łączymy z pieczarkami, koncentratem pomidorowym, filetem z kurczaka i przyprawami. Dokładnie mieszamy z sosem beszamelowym. Przygotowaną masę układamy w posmarowanym masłem i posypanym bułką tartą żaroodpornym półmisku, posypujemy startym żółtym serem i grudkami masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180˚C i zapiekamy ok. 20 min.

Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i surówką.

 


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA