×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Włoski przysmak, który pochodzi z… Azji

Włoski przysmak, który pochodzi z… Azji

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 25 paź 2016 10:38
Zaktualizowano: 25 paź 2016 10:40

25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji poznajmy historię i rodzaje włoskiego przysmaku. Co może bowiem zaskakiwać, makaron jest znany już od ponad 4000 tysięcy lat. A kształty? Jest ich ponad 300!

Od wieków trwa spór o to, skąd pochodzi makaron. Produkt przywłaszczają sobie zarówno Włosi, jak i Chińczycy. Wykopaliska archeologiczne przemawiają na korzyść kontynentu azjatyckiego - świadczą one o tym, że już cztery tysiące lat temu na tych terenach przyrządzano makaron.

Wędrówka z Azji

We Włoszech makaron pojawił się za sprawą Marco Polo, który przywiózł go z Chin dopiero w XIII wieku. Południowcy przekonują jednak, że już w starożytnym Rzymie sprzedawano wysuszone na słońcu placki z mąki – i że był to początek dzisiejszego makaronu.

Z historią powstania makaronu związane są dwie opowieści. Pierwsza z nich mówi, że podczas transportu do ładowni statku dostała się morska woda, która zamoczyła mąkę. Po jej usunięciu w ładowni pozostały kawałki, które rozdeptane i wysuszone odkrył właściciel statku – zaczął je dodawać do gotującej się wody i tym karmił niewolników… Druga hipoteza, a właściwie bardziej legenda, bo do takiej kategorii można zaliczyć obie opowieści, opowiada o piekarzu. Po wyrobieniu ciasta na chleb czyścił ręce, pocierając jedną o drugą, uzyskując w ten sposób bardzo cienkie nitki z mąki, a następnie tymi okruchami zagęszczał zupę.

Ambasadorzy makaronu

Popularność makaronu na świecie zawdzięczamy Włochom, którzy jako pierwsi rozpoczęli handel na masową skalę. Produkcji makaronu sprzyjał śródziemnomorski klimat. Nitki makaronu suszono na słonecznej Sycylii już od XIII wieku. Od XV wieku makaron przygotowywano z twardej pszenicy. Stał się on wówczas znany na terenie całych Włoch. Dwa wieki później powstały pierwsze mechaniczne mieszadła do produkcji.

Dziś makaron przygotowuje się na całym świecie. Dania z jego udziałem są proste w wykonywaniu, a on sam – uniwersalny i tani, a do tego można go długo przechowywać bez uszczerbku na jakości. Obecnie we Włoszech znanych jest aż 300 różnych kształtów kluseczek z ciasta makaronowego!

Różnorodność kształtów

Spaghetti, rurki, kolanka, świderki – rodzajów makaronu jest bardzo dużo. Dlaczego aż tyle i do czego są nam potrzebne? Włosi tłumaczą różnorodny kształt makaronu tym, że każdy „przenosi” inaczej sos i doszukują się w tym głębszego znaczenia. Produkcja różnych kształtów makaronu rozpoczęła się w XVIII wieku, gdy pojawiła się praska do wyciskania makaronu – tak powstało w okolicach Neapolu… spaghetti! Kształt jest ważny przy dobieraniu sosu i dodatków do potrawy. Jedne makarony są przeznaczone do sosów mięsnych, inne do owoców morza, a jeszcze innych używa się jako dodatek do zup czy sałatek.

Kształty makaronu:

rurki – inaczej penne, idealnie pasują do pesto,

kokardki – farfalle, czyli motyle, używa się ich do przygotowania sałatek oraz jako bazy dla różnego rodzajów sosów, świetnie smakują z sosem grzybowym,

muszelki - sprawdzą się jako dodatek do zup czy zapiekanek,

świderki - fusilli, to rodzaj bardzo sprężystego makaronu, który idealnie nadaje się do przygotowywania dań głównych, m.in. zapiekanek, zup oraz sałatek,

kolanka - będą smacznym dodatkiem do gulaszu,

spaghetti – grube nitki sprawdzą się z sosem na bazie pomidorów,

tagliatelle - makaronowe wstążki, podawane zwykle z sosami na bazie mięs, owoców morza czy warzyw,

lasagne - prostokątne płaty, które oddzielają warstwy farszu.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także