Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Wakacyjna kuchnia: szynki i kiełbasy z różnych stron świata

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 lip 2016 08:00
Wakacyjna kuchnia: szynki i kiełbasy z różnych stron świata
Fot. Knorr.
Wakacyjna kuchnia: szynki i kiełbasy z różnych stron świata
Wakacyjna kuchnia: szynki i kiełbasy z różnych stron świata
Wakacyjna kuchnia: szynki i kiełbasy z różnych stron świata
Wakacyjna kuchnia: szynki i kiełbasy z różnych stron świata
Wakacyjna kuchnia: szynki i kiełbasy z różnych stron świata

Jest wiele sposobów na to jak przygotować świetny obiad. Jednym z nich może być wykorzystanie do przygotowania potrawy, doskonałej - szynki lub kiełbasy. Występują one w wielu odmianach i idealnie komponują się z różnego rodzaju daniami.

REKLAMA

Po szynki oraz kiełbasy sięgamy najczęściej przygotowując śniadanie czy kolację. Często zapominamy, że z ich dodatkiem przyrządzić możemy również smaczne dania obiadowe. Które kiełbasy i szynki wybrać i w jaki sposób najlepiej je wykorzystać?
Po hiszpańsku - chorizo
Chorizo to jedna z najpopularniejszych kiełbas w rejonie Półwyspu Iberyjskiego. Bardzo często potrawy z jej dodatkiem spotkać można również w przepisach pochodzących z kuchni USA oraz krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Charakteryzuje ją intensywny smak i aromat. Szef kuchni Knorr opowiada: "chorizo jest kiełbasą, którą produkuje się w różnych odmianach z mięsa wieprzowego. Wszystkie jednak łączy dodatek słodkiej - suszonej i wędzonej - papryki, która nazywa się pimenton". Z dodatkiem tej pysznej kiełbasy przygotować możemy na przykład zapiekany makaron w wersji na ostro:
Makaron zapiekany z chorizo na ostro
Składniki:
• 200 g kiełbasy chorizo
• 200 g ser cheddar lub innego sera żółtego
• 1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr
• 200 ml śmietany 18%
• 200 g makaronu penne
• 100 g pomidorków koktajlowych
• mała paczka chipsów nachos, najlepiej bez soli


Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w garnku makaron, śmietanę, dwie niepełne szklanki wody, Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu doskonały smak, kawałki kiełbasy pokrojone w plastry oraz pomidorki przecięte na pół wraz z częścią sera.
2. Ugotuj wszystkie składniki i odłóż do żaroodpornego naczynia.
3. Posyp z wierzchu pozostałym serem pomieszanym z pokruszonymi chipsami nachos. Zawiń wszystko w aluminiową folię i przełóż piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na czas 30 minut. Następnie odwiń zapiekankę z folii i przez 5 minut piecz do momentu, aż ser na jej powierzchni będzie delikatnie podrumieniony.
Ośle salami?
Powszechnie uważa się, że salami przygotowywane jest z oślego mięsa. Jest to jednak tylko częściowo prawda, gdyż z tego mięsa wytwarzany jest tylko salame di asino, a więc jeden specjalny gatunek kiełbasy. Znane nam najlepiej salami wytwarzane jest z mięsa wieprzowego, czasami drobiowego, wołowego, czy końskiego. Ten rodzaj kiełbasy doskonale pasować może na przykład do przygotowanej przez nas w domu pizzy. Z dodatkiem salami, smakować ona będzie jak nigdy:
Domowa pizza
Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 200 g mąki pszennej do podsypania
• 4,5 g drożdży
• 50 g cukru
• 50 ml oliwy z oliwek
• 2,5 g soli
• 300 ml wody
• 1 cebula czerwona
• 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
• 1 słoik pomidorów pelatti z puszki
• 50 g pomidorków koktajlowych
• 100 g tartej mozzarelli
• 100 g rukoli
• 100 g kiełbasy pepperoni
Sposób przygotowania:
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
2. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
3. Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
4. Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
5. Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
6. Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA