×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Udany przepis na piknik

Udany przepis na piknik

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 08 lip 2016 08:39

Gdy pogoda dopisuje przenosimy nasze jadalnie w plener. Wystarczy niewiele piękna pogoda, zielone otoczenie i koc. Zapasy brakującej energii uzupełnimy sięgając po przygotowane wcześniej piknikowe smakołyki. Oto nasz obowiązkowy zestaw zdrowych i smacznych przekąsek, który gwarantuje udany piknik.

Piknikowy klasyk – kanapka z wędliną

Niekwestionowanym hitem są i będą kanapki z dobrego gatunkowo, świeżego pieczywa i doskonałej drobiowej wędliny oraz sera. Szczególnie polecamy kanapki z Filetem Upieczonym z indyka marki Hańderek z dodatkiem sera, sałaty, rzodkiewek i ogórka lub cukinii z wyciętymi gniazdami nasiennymi. Wybór trwałych warzyw i pozbycie się miękkiego środka ogórka, to gwarancja, że pieczywo nie nasiąknie, a plastry warzyw zachowają swoją strukturę. Do przygotowania przekąski możesz użyć masła, musztardy, ewentualnie aromatyzowanej oliwy z oliwek – przesmaruj każdą z części pieczywa innym dodatkiem. Kanapki opakuj w papier śniadaniowy lub woskowany pergamin, lekko przewiązując sznurkiem. Nie używaj woreczków foliowych, które mogą zaparzyć zawartość kanapki. Pamiętajcie, aby ułożyć je na wierzchu kosza lub plecaka.

Francuski rarytas z szynką lub kiełbasą

Tarta z szynką Nad Ogniem Wędzoną marki Hańderek, szparagami i pomidorem, to propozycja dla bardziej wymagającego podniebienia. Przygotuj ją na cieście francuskim. Pokrojone i ułożone na cieście składniki zalej masą z 3 jajek i 3 łyżek śmietany. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Równie apetyczną propozycją są mini tartaletki, które przygotujesz na cieście filo z plastrami Kiełbasy Schabowej i jajkiem sadzonym na wierzchu. Czas pieczenia 20 minut (180 stopni). Do zapakowania tart polecamy plastikowe opakowania, które są lekkie i uchronią danie przed zgnieceniem i połamaniem. Dzięki nim danie zachowa swoją atrakcyjność wizualną nawet po trudach podróży rowerem. Oczywiście możesz ją wcześniej pokroić w trójkątne porcje.

Orzeźwiająco-słodkie dodatki

Aby piknik okazał się wyjątkową ucztą nie zapomnij zabrać ze sobą własnoręcznie przygotowanej lemoniady – wody z dodatkiem cytrusów – przewieź ją w szklanej, zielonej butelce, która sprawi, że napój tak szybko się nie nagrzeje. Słodkie trwałe owoce jabłka, czereśnie, winogrona, arbuz w dużym kawałku, wcześniej dokładnie umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym – rozgrzana upalnym powietrzem woda może zniszczyć owoce - będą dopełnieniem doskonałego posiłku. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, niezapomnianym składnikiem udanego pikniku będzie piaskowa babka lub ciasto drożdżowe z rabarbarem. Smacznego!

Piknikowe wędliny marki Hańderek do wyboru:

Filet Upieczony
Świetnej jakości wędlina drobiowa z indyka, idealna do przygotowania piknikowych kanapek. Delikatna, soczysta i aromatyczna. W towarzystwie pieczywa, sałaty i rzodkiewek dostarczy energii na całe popołudnie spędzone w plenerze.
100 g gotowego produktu zostało wykonane ze 102 g mięsa

Nad Ogniem Wędzona Kiełbasa Schabowa
Doskonałej jakości kiełbasa wykonana z najlepszej polskiej wieprzowiny. Wyróżnia zawartością chudego schabu. Sprawdzi się jako dodatek do piknikowej tarty na cieście francuskim. Aromatyczna i mocno uwędzona – prawdziwy przysmak.

Szynka Nad Ogniem Wędzona
Znakomita wieprzowa wędlina o wyraźnym armacie dymu olchowo-bukowego, mocno uwędzona. Polecana do kanapek oraz jako składnik do wytrawnych tart. Połączenie jej ze szparagami i jajkiem sprawi, że danie stanie się gwiazdą posiłku serwowanego „na trawie”.

 

Komentarze

Zaloguj się