Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Udany przepis na piknik

  • Autor: Urszula Tatur
  • 08 lip 2016 08:39
Udany przepis na piknik
Fot. Hańderek.
Udany przepis na piknik
Udany przepis na piknik
Udany przepis na piknik

Gdy pogoda dopisuje przenosimy nasze jadalnie w plener. Wystarczy niewiele piękna pogoda, zielone otoczenie i koc. Zapasy brakującej energii uzupełnimy sięgając po przygotowane wcześniej piknikowe smakołyki. Oto nasz obowiązkowy zestaw zdrowych i smacznych przekąsek, który gwarantuje udany piknik.

REKLAMA

Piknikowy klasyk – kanapka z wędliną

Niekwestionowanym hitem są i będą kanapki z dobrego gatunkowo, świeżego pieczywa i doskonałej drobiowej wędliny oraz sera. Szczególnie polecamy kanapki z Filetem Upieczonym z indyka marki Hańderek z dodatkiem sera, sałaty, rzodkiewek i ogórka lub cukinii z wyciętymi gniazdami nasiennymi. Wybór trwałych warzyw i pozbycie się miękkiego środka ogórka, to gwarancja, że pieczywo nie nasiąknie, a plastry warzyw zachowają swoją strukturę. Do przygotowania przekąski możesz użyć masła, musztardy, ewentualnie aromatyzowanej oliwy z oliwek – przesmaruj każdą z części pieczywa innym dodatkiem. Kanapki opakuj w papier śniadaniowy lub woskowany pergamin, lekko przewiązując sznurkiem. Nie używaj woreczków foliowych, które mogą zaparzyć zawartość kanapki. Pamiętajcie, aby ułożyć je na wierzchu kosza lub plecaka.

Francuski rarytas z szynką lub kiełbasą

Tarta z szynką Nad Ogniem Wędzoną marki Hańderek, szparagami i pomidorem, to propozycja dla bardziej wymagającego podniebienia. Przygotuj ją na cieście francuskim. Pokrojone i ułożone na cieście składniki zalej masą z 3 jajek i 3 łyżek śmietany. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Równie apetyczną propozycją są mini tartaletki, które przygotujesz na cieście filo z plastrami Kiełbasy Schabowej i jajkiem sadzonym na wierzchu. Czas pieczenia 20 minut (180 stopni). Do zapakowania tart polecamy plastikowe opakowania, które są lekkie i uchronią danie przed zgnieceniem i połamaniem. Dzięki nim danie zachowa swoją atrakcyjność wizualną nawet po trudach podróży rowerem. Oczywiście możesz ją wcześniej pokroić w trójkątne porcje.

Orzeźwiająco-słodkie dodatki

Aby piknik okazał się wyjątkową ucztą nie zapomnij zabrać ze sobą własnoręcznie przygotowanej lemoniady – wody z dodatkiem cytrusów – przewieź ją w szklanej, zielonej butelce, która sprawi, że napój tak szybko się nie nagrzeje. Słodkie trwałe owoce jabłka, czereśnie, winogrona, arbuz w dużym kawałku, wcześniej dokładnie umyte i wysuszone ręcznikiem papierowym – rozgrzana upalnym powietrzem woda może zniszczyć owoce - będą dopełnieniem doskonałego posiłku. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, niezapomnianym składnikiem udanego pikniku będzie piaskowa babka lub ciasto drożdżowe z rabarbarem. Smacznego!

Piknikowe wędliny marki Hańderek do wyboru:

Filet Upieczony
Świetnej jakości wędlina drobiowa z indyka, idealna do przygotowania piknikowych kanapek. Delikatna, soczysta i aromatyczna. W towarzystwie pieczywa, sałaty i rzodkiewek dostarczy energii na całe popołudnie spędzone w plenerze.
100 g gotowego produktu zostało wykonane ze 102 g mięsa

Nad Ogniem Wędzona Kiełbasa Schabowa
Doskonałej jakości kiełbasa wykonana z najlepszej polskiej wieprzowiny. Wyróżnia zawartością chudego schabu. Sprawdzi się jako dodatek do piknikowej tarty na cieście francuskim. Aromatyczna i mocno uwędzona – prawdziwy przysmak.

Szynka Nad Ogniem Wędzona
Znakomita wieprzowa wędlina o wyraźnym armacie dymu olchowo-bukowego, mocno uwędzona. Polecana do kanapek oraz jako składnik do wytrawnych tart. Połączenie jej ze szparagami i jajkiem sprawi, że danie stanie się gwiazdą posiłku serwowanego „na trawie”.

 


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA