Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Światowy Dzień Żywności 2016 - Jak nie marnować żywności?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 13 paź 2016 08:25
Światowy Dzień Żywności 2016 - Jak nie marnować żywności?
Jak nie marnować żywności

Co 8. osoba na świecie cierpi z powodu głodu i nie ma dostępu do posiłków, które zapewniłyby jej właściwy rozwój[1] - te dane szczególnie mocno brzmią w kontekście zbliżającego się Światowego Dnia Żywności.

REKLAMA

16 października w sposób szczególny myślimy o problemie głodu i nierównej dystrybucji żywności na świecie. Każe nam to przyglądnąć się, jak my sami korzystamy z jedzenia. Okazuje się bowiem, że bardzo często marnujemy, jako społeczeństwo, duże ilości żywności, także w swoich domowych kuchniach. Jak temu przeciwdziałać?

Każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie

„Eurostat[2] podaje, że źródłami strat i marnotrawstwa żywności w Unii Europejskiej są wszystkie etapy łańcucha produkcji i dystrybucji żywności, choć w różnym stopniu. W 2016 r. grupa projektowa EU Fusion wskazuje, że głównym źródłem marnotrawstwa są wciąż gospodarstwa domowe (53%), a następnie przetwórstwo (19%), gastronomia (12%), produkcja (11%) oraz sprzedaż (5 %)”, wskazuje Kinga Zięba, Koordynator Pozyskiwania Żywności i PR z Banku Żywności SOS w Warszawie.

„W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności (dane Eurostatu z 2006 r. opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r.). W przeliczeniu każdy Polak wyrzuca około 52 kg żywności rocznie. Dane te sytuują Polskę na piątej pozycji państw marnujących żywność w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią.

Badani Polacy wśród trzech najczęściej wyrzucanych produktów wskazywali kolejno: wędliny (43%), pieczywo (36%), warzywa (32%) i owoce (27%). Natomiast wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia (38%), zbyt duże zakupy (15%) oraz zbyt duże porcje posiłków (13%).

Polacy deklarują jednak, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 r., co może świadczyć o pewnej skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością. Dane potwierdzają, że osoby bardziej zamożne oraz te zajmujące wysokie stanowiska są skłonne łatwiej wyrzucić jedzenie. Osobom starszym i tym o niższym poziomie dochodów rzadziej zdarza się wyrzucać żywność („Deklaracje Polaków na temat marnotrawstwa żywności” CBOS 2016).

Konsekwencją takich niewłaściwych wzorców są utrudnienia w rozwoju gospodarczym i społecznym, ale również pogarszanie się stanu środowiska naturalnego. Warto mieć na uwadze to, że kiedy my wyrzucamy żywność do kosza, prawie 3 mln Polaków żyje w skrajnej biedzie. Na co dzień to Banki Żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem - są pomocni w szybkim i skutecznym zagospodarowaniu żywności. Ale tak naprawdę każdy z nas ma realny wpływ na ten problem, gdyż to konsumenci marnują najwięcej żywności”, mówi Kinga Zięba.

Każdy z nas ma wpływ

„Najważniejsze, byśmy my sami mieli świadomość problemu”, dodaje Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. „Każdy z nas może bowiem podjąć działania zapobiegające marnowaniu żywności. Poniżej znajdziemy kilka cennych rad, którymi warto się od dziś kierować”:

Planuj!

Pierwszym krokiem do celu jest wcześniejsze planowanie posiłków. Jeśli będziesz wiedzieć, co Ty i twoja rodzina chcecie zjeść w ciągu najbliższych 3-4 dni, odpowiednio zaplanujesz zakupy. Jak się do tego zabrać?

Przed wyjściem do sklepu, sprawdź zawartość lodówki i szafek, a następnie sporządź listę produktów, które chcesz kupić. Podczas zakupów kompletuj produkty według listy – w ten sposób nie ulegniesz impulsom. Planowanie pozwoli Ci kupić tylko te produkty, które rzeczywiście zdołasz zużyć, i w takiej ilości, która jest Ci potrzebna.

Miej pod ręką „kuchenny niezbędnik”

Warto mieć zawsze w swojej kuchni produkty, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia. Dzięki nim możesz przygotować posiłki z wykorzystaniem tego, co pozostało z dzisiejszego obiadu czy kolacji, a co często lekkomyślnie wyrzucamy, np.:

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA