Sezon na słodkie przetwory
Trwa jeszcze sezon na czereśnie. Skorzystajmy z okazji i przetestujmy mniej oczywistą propozycję, zamiast klasycznego dżemu wiśniowego.
Dżem czereśniowy z korzenną nutą
• 1 kg wydrylowanych czereśni
• 1 szklanka brązowego cukru
• 2 łyżki soku z cytryny
• pół laski wanilii
• ¼ łyżeczki cynamonu i ¼ łyżeczki kardamonu
Przygotowanie. Czereśnie drylować i zasypać cukrem. Dodać pestki wanilii, cynamon i kardamon. Wstawić na ogień, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż owoce staną się miękkie. Następnie zmiksować owoce na gładką masę i ponownie zagotować. Przełożyć do słoików i przeprowadzić pasteryzacje czyli gotować słoiki w gorącej wodzie (najpierw w normalnym ułożeniu, potem do góry dnem) 15-20 min.
Jeśli zamierzamy przygotować klasyczny dżem wiśniowy również możemy podkręcić go wanilią lub cynamonem, a nawet dodać kostki czekolady.
Zamiast dżemu - mus brzoskwiniowy
Amerykanie zamiast klasycznych dżemów lubią przygotowywać galaretki lub owocowe musy. Warto wypróbować łatwy przepis na brzoskwiniowy mus do którego potrzebujemy tylko 3 składników.
• 6 brzoskwiń
• 3 łyżki miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
Brzoskwinie umyć, starannie obrać i pozbawić pestek. Pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla, dodać miód, sok z cytryny (można również dodać laskę wanilii) i gotować na średnim ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 60 min aż masa zgęstnieje. Po tym czasie zdjąć z gazu, przełożyć do szklanego słoja i przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.
Źródło: Florina