REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sezon na jagody: słodkie barany z serkiem wiejskim

  • Autor: Urszula Tatur
  • 22 lip 2016 08:00
Sezon na jagody: słodkie barany z serkiem wiejskim
Fot. Piątnica.

Wśród Polaków miłośników ziemniaków nie brakuje. Jednak wielu z nas odchodzi od klasyki i pragnie eksperymentować w kuchni. Oryginalnym pomysłem na smaczny obiad będą Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami.

REKLAMA

Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:
- serek wiejski z jagodami „Piątnica” 150g
- twaróg tłusty „Piątnica” 200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
- ziemniaki surowe 200g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- mąką pszenna 4 łyżki
- jajko 1 szt.
- żółtko jajka 1 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- sól do smaku

Wykonanie:
Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.
Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.
Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne „barany”. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek
i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Smacznego!


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA