Sezon na grilla: ziołowe klimaty
By odpowiednio doprawić dania z grilla, powinniśmy sięgnąć po pachnące zioła. Doskonale odnajdą się one w towarzystwie mięs, warzyw, czy różnego rodzaju sałatek, które zaserwować możemy naszym gościom na stole.
Zioła – niezastąpione w przygotowaniu wyjątkowych i smacznych potraw. Stanowią idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią wyrazisty smak i mocny aromat. „Z dodatkiem ziół skutecznie ograniczymy ilość soli w naszych potrawach, a dodatkowo nadamy im wyjątkowego smaku i aromatu” – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Zioła doskonale podkreślają smak naszych dań, jednocześnie dobroczynnie wpływając na procesy trawienia – co stanowi bardzo ważny aspekt ich działania, w kontekście dań z grilla. Jednak przed ich wykorzystaniem na grillu, powinniśmy dokładnie wcześniej sprawdzić, do jakiego typu potraw pasować będą one najlepiej.
W przypadku tłustszych mięs możemy sobie pozwolić na bardziej intensywne doprawienie, jednak w przypadku takiej potrawy, jak na przykład ryba, musimy pamiętać, by wykorzystywać te rodzaje ziół, które nie zdominują jej delikatnego smaku. Szukając ziołowych inspiracji do przygotowania potraw z grilla sięgnąć możemy po rozmaryn, majeranek, bazylię, kminek, kolendrę, czy estragon.