REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Sezon na grilla: zadbaj o odpowiedni smak potraw

  • Autor: Urszula Tatur
  • 10 cze 2016 18:46
Sezon na grilla: zadbaj o odpowiedni smak potraw
Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym. Fot. Knorr.
Sezon na grilla: zadbaj o odpowiedni smak potraw
Sezon na grilla: zadbaj o odpowiedni smak potraw
Sezon na grilla: zadbaj o odpowiedni smak potraw

Zioła doskonale podkreślają smak naszych dań, jednocześnie dobroczynnie wpływając na procesy trawienia – co stanowi bardzo ważny aspekt ich działania, w kontekście dań z grilla.

REKLAMA

Z dodatkiem ziół stworzyć możemy prawdziwe kulinarne cuda. Oto kilka wyjątkowych przepisów na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych ziół z naszych kuchni, wyselekcjonowane specjalnie przez Piotra Murawskiego – szefa kuchni Knorr:

Karaibski kurczak z grilla z ananasową salsą

Składniki:
• 1 kurczak
• 80 ml ketchupu pikantnego
• 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
• 2 szalotki
• 10 g startego korzenia imbiru
• 1 posiekany ząbek czosnku
• 3 łyżki sosu sojowego jasnego
• 1 szczypta mielonych goździków i cynamonu
• kilka gałązek świeżej bazylii
• kilka gałązek świeżej mięty
• 50 ml ketchupu pikantnego
• 1 średniej wielkości dojrzały ananas
• 1 czerwona cebula
• 1 strączek chilli
• 1 pęczek bazylii
• pęczek świeżej mięty
• 80 ml oliwy z oliwek
• 1 łyżka cukru brązowego
• sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:
1. Pokrój dowolnie kurczaka na mniejsze części razem z kośćmi i skórą. Te części kurczaka, które są grube, tak jak piersi czy udka, ponacinaj dodatkowo nożem w odstępach co 1 cm.
2. Pomieszaj w misce: ketchup z Przyprawą do grilla Knorr, która podkreśli smak dania, czosnek, szalotkę, mielone goździki, sos sojowy, cynamon, imbir, posiekaną miętę i bazylię. Zmiksuj wszystko razem w robocie kuchennym na jednolitą masę. Wymieszaj kawałki kurczaka w powstałej marynacie i pozostaw w misce w lodówce pod przykryciem do następnego dnia.
3. Kawałki kurczaka grilluj na tackach aluminiowych, w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą. Grilluj do momentu, aż kurczak będzie rumiany i miękki.
4. Salsa ananasowa: obranego ananasa pokrój w drobna kostkę, dodaj do niego pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, ketchup, posiekane chilli oraz posiekaną bazylię i miętę. Całość dopraw do smaku wyciśniętym sokiem z limonki i brązowym cukrem, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Piersi z indyka z kolendrą marynowane w mleku kokosowym

Składniki:
• 600 g piersi z indyka
• 3 łyżki ketchupu łagodnego
• 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
• 100 ml mleka kokosowego
• 1 łyżka kminu rzymskiego
• 1 pęczek kolendry
• 2 łyżki oliwy
• 2 szalotki
• 1 ząbek czosnku
• sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:
1. Piersi z indyka przekrój na cienkie, długie plastry wzdłuż.
2. Podsmaż w małym garnku pokrojoną w kosteczkę szalotkę, a następnie dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie wkomponuje się w smak dania, oraz ketchup. Gotuj wszystko razem przez minutę i odstaw na bok do ostygnięcia.
3. W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
4. Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa pozwijaj w "ślimaczki" i nadziej po dwie, trzy roladki na patyki do szaszłyków.
5. Przygotowane tak szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez około 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż kurczak będzie miękki i rumiany.

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA