×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Sezon na grilla: kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli

Sezon na grilla: kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 21 lip 2016 08:00

Rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają grillować, ale nie zawsze znajdują na to czas - Biała kiełbasa przyrządzona na domowym grillu. Chrupkość kiełbasy i niepowtarzalny aromat grillowanych warzyw możemy uzyskać podsmażając wszystkie składniki na domowej patelni lub w piekarniku. W krótkim czasie warzywa wzbogacą kiełbasę o dodatkowe aromaty, a danie zaskoczy gości niepowtarzalnym smakiem.

Kiełbasa biała duszona w pomidorach i cebuli
Składniki:

- Kiełbasa biała surowa firmy „Gzella” 1,5 kg
- olej 3-4 łyżki
- cebula 6-7 średnich sztuk
- czosnek 6 ząbków
- pomidory z puszki 2 puszki po 400g
- papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
- majeranek 3 łyżki
- pieprz ziołowy 1 łyżeczka
- sól, pieprz czarny do smaku

Wykonanie:
Kiełbasę natłuścić niewielką ilością oleju, upiec w piekarniku w 200°C na złoty kolor lub podsmażyć na patelni.
Cebulę pokroić w grube pióra, czosnek w plasterki i krótko podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebula powinna być jędrna, lekko twardawa. Następnie dodać przekrojone na pół pomidory razem z wodą, paprykę, majeranek i pieprz ziołowy. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym, doprowadzić do zagotowania. Dodać upieczoną, przekrojoną na pół białą kiełbasę. Całość poddusić na wolnym ogniu 5-6 minut, żeby kiełbasa wchłonęła smak sosu.
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie.
Smacznego!

Komentarze

Zaloguj się