×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Sezon na grilla: grillowane warzywa

Sezon na grilla: grillowane warzywa

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 05 maj 2016 14:02
Zaktualizowano: 06 maj 2016 07:59

Liczne spotkania przy grillu wymagają od nas pewnej dozy kreatywności. Wypieczona karkówka i chrupiąca kiełbaska mogą oczywiście za każdym razem smakować tak samo dobrze, jednak warto urozmaicić je dodatkami, które równie dobrze wpiszą się w nasze grillowe menu.

Doskonałym pomysłem, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dań bezmięsnych, będą podpieczone i wyjątkowo pachnące – warzywa. Dzięki nim wyczarować możemy na przykład pyszną sałatkę.

Grillowane szparagi z cheddarem
Składniki:
• 12 szparagów
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego Knorr
• 1 szklanka startego sera cheddar
• 100 g pieczarek
• Pół cytryny
• 0,2 łyżeczki soli
• pieprz
• 5 łyżek wody
• 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
1. Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włóż do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
2. Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, razem z Sosem sałatkowym koperkowo - ziołowym Knorr, który znakomicie dopełni smak gotowego dania.
3. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
4. Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.

Prosta sałatka Caprese z grillowaną cukinią
Składniki:
• 3 pomidory
• 2 kulki sera mozzarella
• 1 cukinia
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 2 łyżki wody
• 1 łyżka octu balsamicznego lub z czerwonego wina
• świeża bazylia (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1. Umyj dokładnie cukinię i pokrój w plastry, a następnie wrzuć na grilla - lub mocno wcześniej nagrzaną patelnię grillową - i dokładnie opiecz z każdej strony.
2. Pomidory najpierw sparz we wrzącej wodzie, a następnie obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
3. Pokrój w plastry także ser mozzarella.
4. Ułóż na przemian na talerzu plastry pomidora, sera i cukinii.
5. Wmieszaj z oliwą, wodą i octem balsamicznym przygotowany Sos sałatkowy włoski Knorr, który doskonale wkomponuje się w sałatkę.
6. Tak przygotowaną sałatkę skrop na koniec sosem i udekoruj listkami bazylii.

Sałatka z grillowanego bakłażana
Składniki:
• 2 placki tortilli
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
• 50 g sera blue
• 1 bakłażan
• 1 owoc granatu
• 300 g mixu sałat
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
2. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
3. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
4. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
5. Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.


Sałatka z grillowaną dynią, winogronami i serem brie
Składniki:
• 200 g dynii
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
• Pół opakowania rukoli
• 10 ciemnych winogron
• 100 g sera brie
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
1. Dynię obierz, wydrąż, a następnie pokrój miąższ w długie, cienkie plastry. Nasmaruj je następnie oliwą i grilluj przez chwilę na ruszcie.
2. Opłucz sałatę w zimnej wodzie, dokładnie osusz i ułóż na półmisku. Wymieszaj Sos sałatkowy francuski Knorr, który doskonale uzupełni smak dania, z przygotowaną wodą oraz oliwą.
3. Pokrój na połówki winogrona, jak również w niedużą kostkę ser, a następnie wyłóż kawałki na sałatę. Zgrillowane plastry dyni ułóż dekoracyjnie i również ułóż na sałacie. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem i podawaj z bagietką ziołową.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także