×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Seriale od kuchni: śniadanie z „Breaking Bad” i ulubiony kurczak Sheldona

Seriale od kuchni: śniadanie z „Breaking Bad” i ulubiony kurczak Sheldona

Autor: Katarzyna Szulik
Dodano: 29 sty 2015 10:59
Zaktualizowano: 29 sty 2015 11:04

Na śniadanie jajecznica Waltera White'a, na obiad mandarynkowy kurczak Sheldona, podwieczorek z babeczkami Max i wieczór z miską skrzydełek z McLarena i szklanką Old Fashioned w dłoni. Tak prezentuje się nasze serialowe menu, w którym prześwietlamy kultowe potrawy z ulubionych produkcji.

Breaking Bad: urodzinowe śniadanie Waltera

Jajka na bekonie, czyli jedno z najpopularniejszych amerykańskich śniadań, w serialu „Breaking Bad” zyskuje znaczenie symboliczne. Pojawia się zarówno w pilocie, jak i pierwszym odcinku ostatniego, piątego sezonu tworząc symboliczną klamrę, a sposób podania mówi wiele o sytuacji życiowej Waltera. W pilocie śniadanie serwuje mu żona, układając paski wegańskiego bekonu na pierzynce z jajecznicy, a w ostatnim odcinku Walt gotuje je sam. l choć tym razem nie ma mowy o wegańskich substytutach, jajecznicę zastępują jaja sadzone i smażone ziemniaki.

Nasz przepis nawiązuje do klasyki z pilota, czyli boczku na jajecznicy. Do przygotowania potrzebujesz kilku pasków cienko pokrojonego boczku do ułożenia cyfry, czterech jaj, trzech łyżek mleka, takiej samej ilości drobno startego, żółtego sera oraz pieprzu i soli do doprawienia.

Boczek można zrobić dwojako: smażąc go na patelni, a następnie wykorzystując tłuszcz do przygotowania jajecznicy lub piekąc go na chrupko w piekarniku. W tym wypadku trzeba rozłożyć plastry na papierze do pieczenia, nastawić piekarnik na najwyższą temperaturę i pozostawić na ok. 10 minut do uzyskania chrupkości. Smakosze mogą urozmaicić smak boczku posypując go cukrem przed pieczeniem – dzięki temu lekko się skarmelizuje. Następnie w szklance lub misce dokładnie roztrzep jajka, żeby białko i żółtko połączyły się równomiernie (możesz użyć miksera), dodaj mleko, przyprawy i znów zamieszaj, a na końcu wsyp ser, który podkreśli kremowość dania. Jajka przelej na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (z boczku lub z masłem) i smaż do chwili, gdy jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję. Gotową potrawę przełóż na talerz, a na wierzchu ułóż boczek.

Zdjęcie: ww.collegetimes.com

Dwie spłukane dziewczyny: babeczki Max

Fani serialu wiedzą, że tytułowe „Dwie spłukane dziewczyny” próbują odbić się od finansowego dna rozkręcając biznes życia, polegający na sprzedaży babeczek. Ich autorką jest obdarzona niewyparzonym językiem i ogromnym poczuciem humoru Max, a Carol, jej przyjaciółka z przypadku, zmuszona porzucić rodzinną willę dla klitki na Brooklynie, jest mózgiem operacji marketingowej. W serialu pojawia się mnóstwo babeczek, ale tylko jedna zachwyciła samą Marthę Stewart, czyli amerykańską guru w dziedzinie kuchni i prowadzenia domu. Dziewczyny zadają sobie sporo trudu, żeby wkręcić się na przyjęcie, na którym będzie Martha i zaprezentować jej swoje dzieło: babeczkę piwno-czekoladową z serowym lukrem i bekonową posypką. To połączenie nie mogło zawieść.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy szklanki ciemnego piwa, pół kostki masła, szklanki groszków czekoladowych (lub 1,5 tabliczki czekolady), pół szklanki kakao, dwóch szklanek mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczkę soli, dwa jajka, 2/3 szklanki jogurtu greckiego i łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Na mięsną posypkę składają się trzy plastry boczku i 1/3 szklanki syropu klonowego, a serowy lukier przyrządzamy z 250 g kremowego serka typu Philadelphia, pół kostki masła, szklanki cukru-pudru i łyżeczki syropu klonowego.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W rondlu podgrzej piwo z masłem do chwili, gdy składniki się połączą. Następnie dodaj kakao, czekoladę i mieszaj aż się rozpuszczą i zdejmij rondel z ognia. W misie zmiksuj jajka z jogurtem, stopniowo dodając piwno-czekoladową miksturę i ekstrakt z wanilii. Następnie wsyp suche składniki i mieszaj do chwili, gdy się połączą, a następnie wypełnij nimi papilotki. Babeczki powinny być gotowe po 15 minutach.

Po ich wyjęciu rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i wyłóż folią aluminiową, a następnie połóż na kratce paski bekonu i pomaluj je syropem klonowym za pomocą cukierniczej łopatki lub pędzla. Piecz je w piekarniku na funkcji grilla po 10 minut z każdej strony pamiętając, żeby po przełożeniu nałożyć syrop na drugą stronę. Wyjmij paski z piekarnika i poczekaj, aż przestygną.

Ostatni etap to przygotowanie lukru. W dużej misie zmiksuj serek z miękkim masłem, aż składniki się połączą, a następnie dodaj cukier-puder, syrop klonowy i tłuszcz z bekonu. Jeśli lukier jest za rzadki, dodaj więcej cukru. Gotowy lukier przełóż do dozownika i nałóż na babeczki. Jeden pasek bekonu pokrój na kawałki, a resztę pokrusz tłuczkiem i obsyp nim lukier.

Zdjęcie: www.lisanneleeft.nl

Teoria Wielkiego Podrywu: mandarynkowy kurczak Sheldona

Sheldon Cooper jest entuzjastą nauki, komiksów, pedantycznego porządku i dań na wynos, ze szczególnym uwzględnieniem chińszczyzny. Wspólne kolacje bohaterów zazwyczaj składają się z dań na wynos, co do których Sheldon ma bardzo konkretne wymagania. Na szczycie listy jego ulubionych potraw znajduje się mandarynkowy kurczak, koniecznie przyrządzany właśnie z mandarynek, a nie tańszych pomarańczy. U nas sezon na nie trwa w najlepsze, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ugotować go samodzielnie.

Klasyczny przepis na to danie zawiera nieszczęsne pomarańcze, ale zastąpienie ich mandarynkami nie powinno sprawić problemu. Do przyrządzenia mięsa potrzebujesz 2 piersi z kurczaka, pokrojonych w małe kawałki, 2 papryczek chilli, łyżeczki skórki otartej z mandarynki, małego kawałka startego imbiru, dwóch łyżeczek mąki, skrobi kukurydzianej, jajek, soli i dwóch drobno posiekanych szalotek.

Sos mandarynkowy składa się ze szklanki (ok. 200 ml) soku wyciśniętego z mandarynek, soku z połowy cytryny, 1,5 łyżeczki klasycznego sosu sojowego, pół łyżeczki oleju sezamowego, łyżeczki brązowego cukru, dwóch łyżeczek płynnego miodu oraz 4-5 łyżek wody. Składniki wystarczy zmieszać i sos jest gotowy.

Do miski wsyp sól, mąkę, łyżkę skrobi i jaja. Zmieszaj, żeby składniki się połączyły, a następnie włóż do misy pokrojonego kurczaka i obtocz kawałki w powstałej panierce. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć na niego przecięte na pół papryczki oraz imbir i smaż do chwili, gdy zaczną pachnieć, a następnie dodaj skórkę z mandarynki i smaż przez około 2 minuty. Po tym czasie dolej własnoręcznie zrobiony sos mandarynkowy, dopraw całość i w razie potrzeby zagęść miksturą na bazie łyżki skrobi i trzech łyżek wody. Do sosu dodaj kawałki kurczaka i smaż całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Danie serwuj posypane prażonym sezamem i posiekanymi szalotkami.

Zdjęcie: bigbangtheory.wikia.com

Jak poznałem waszą matkę: skrzydełka z McLarena

Piątka przyjaciół z Nowego Jorku zostawiła po sobie mnóstwo żartów i legendarnych motywów, ale też kilka osobliwych dań. Jeden z odcinków poświecono poszukiwaniu Burgera Idealnego, gdy Lilly zatruła się ulubioną zupą okazało się, że winowajcą nie było jedzenie, ale ciąża, a mama Marshalla zasłynęła siedmiopiętrową sałatką z ułożonych warstwowo kawałków bekonu, startego sera (lub marchwi), czerwonej kapusty, cebulowych chrupek, żelków i chipsów, hojnie przekładanych grubą warstwą majonezu. Konkurencja była spora, ale ulubioną potrawą piątki przyjaciół pozostają skrzydełka z pubu McLaren podawane z dodatkiem dodatkiem sosu czosnkowego.

Do ich przygotowania potrzebujemy mąki, po pół łyżki papryki i pieprzu cayenne, soli i pieprzu na panierkę, a na sos pół kostki masła, pietruszki, ulubionych siekanych lub suszonych ziół, ząbka czosnku, miodu, sosu Worcestershire i dowolnego ostrego. Dip składa się z majonezu, soli, pieprzu i pietruszki.

Skrzydełka obtocz w panierce i usmaż na głębokim tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzej olej, wrzuć rozgnieciony czosnek i smaż na małym ogniu, aż zacznie wydzielać aromat. Następnie dodaj masło, pietruszkę i przyprawy w preferowanej ilości, do tego dolej około 100 ml sosu Worcestershire, miód i ostry sos. W razie potrzeby uzupełnij składniki, żeby uzyskać preferowany smak.

Skrzydełka, które nieco wystygły włóż na patelnię z sosem i pokryj nim w całości. Żeby zrobić dip posiekaj świeże składniki i dodaj do miski zawierającej majonez, pieprz i sól. Dip będzie lżejszy, jeśli zastąpisz majonez homogenizowaną, kwaśną śmietaną.

Zdjęcie: greenplatemanila.com

Mad Men: Old Fashioned Dona Drapera

Tej wiosny, gdy telewizja AMC wyemituje ostatni, 7 sezon serialu „Mad Men” dowiemy się jak rozwiążą się perypetie byłych i obecnych pracowników nowojorskiej agencji reklamowej. Największą zagadką z oczywistych względów wydają się dalsze losy Dona Drapera, który w ciągu siedmiu lat emisji serialu na zmianę wznosił się na wyżyny i zaliczał spektakularne porażki, więc w finałowym sezonie serialu zdarzyć się może wszystko. Jednym z elementów, który w pewnym momencie pociągnął na dno najlepszego kreatywnego w Nowym Jorku był alkohol lejący się strumieniami w niemal każdym odcinku. Chcąc się upić, Don zwykle sięgał po whisky (najchętniej marki Jameson), ale jeśli miał ochotę na drinka jego pierwszym wyborem był klasyczny Old Fashioned.

Zgodnie z recepturą polecaną przez samą stację, bazą drinka jest bourbon połączony z ciemnoczerwoną, gorzką wódką Agnostura Bitters, do których dodaje się odrobinę wody gazowanej, kostkę cukru, plaster pomarańczy, wisienkę koktajlową i niewielki kawałek skórki z cytryny.

Drinka serwuj się w niskiej szklance o szerokiej średnicy (np. do whisky). Wrzuć do niej kostkę cukru, dodaj odrobinę Agnostury tak, żeby kostka wchłonęła alkohol, a następnie zalej ją odrobiną wody sodowej, rozgnieć i mieszaj aż się rozpuści. Następnie wrzuć do szklanki pół plastra pomarańczy ze skórą, wisienkę i skórkę z cytryny i zalej cało,ść burbonem mniej więcej do połowy wysokości. Drinka serwuj z lodem.

Zdjęcie: www.ladedahm.com

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także