Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami
Latem dużo ważniejsze jest sięganie po te dania, których skład pozwoli nam uzupełnić dietę o najważniejsze składniki odżywcze. Dlatego zamiast ciężkostrawnych i rozgrzewających dań sięgajmy po lżejsze, czyli sałatki czy chłodniki, które dodatkowo pomogą nam delikatnie ochłodzić organizm.
Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami
Składniki:
• 200 g makaronu farfalle
• 150 g krewetek koktajlowych
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• 1 ogórek świeży
• 1 cytryna
• pół pęczka koperku
• 5 łyżek majonezu
• 5 łyżek ketchupu
• 4 łyżki wody
• 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj al dente. Odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
2. Kolorowe papryki i ogórka, umyj dokładnie i drobno pokrój w kostkę.
3. Odcedź z zalewy krewetki.
4. Następnie przygotuj sos. W misce połącz: ketchup z majonezem, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który idealnie doprawi smak sałatki.
5. Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Przygotowaną sałatkę przełóż do mniejszych miseczek. Gotowe!