Pyszne dania na Światowy Dzień Makaronu
Jak wykorzystać różne rodzaje makaronu do przyrządzenia pysznego dania? Pomogą w tym przepisy przygotowane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta:
Składniki:
12 płatów makaronu lasagne
250 g sera ricotta
400 g mrożonego szpinaku
2 łyżki orzeszków pinii
szczypta chili
1 opakowanie pomidorów pelatti z puszki
2 sztuki szalotki
100 g tartej mozzarelli
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne Lasagne
100 ml śmietany 18%
2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj rozmrożony, odciśnięty z soku szpinak i smaż przez chwilę. Dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory, całość dopraw do smaku ostra papryką. Odstaw do wystygnięcia.
Szpinak wymieszaj z serem ricotta i wcześniej uprażonymi orzeszkami pinii. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Do garnka wlej puszkę pomidorów pelati (około 400 ml) i dodaj Knorr Naturalnie smaczne Lasagne, które idealnie zagęści i doprawi sos. Całość zagotuj, a gorący sos wymieszaj ze śmietaną.
Na dno żaroodpornego naczynia wlej trochę sosu pomidorowego i ułóż na nim płaty lasagne. Na makaron nałóż warstwę szpinaku, przykryj makaronem i posmaruj sosem pomidorowym. Czynność powtórz dwukrotnie, tak aby lasagne miała trzy warstwy.
Wierzch lasagne posmaruj pozostałym pomidorowym sosem i posyp po wierzchu tartą mozzarellą.
Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką:
Składniki:
500 g makaronu typu wstążki, np. tagliatelle lub papardelle
250 g gotowanej szynki
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką
mały brokuł
100 g twardego żółtego sera
300 ml mleka
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odcedź. Pokrój w kostkę szynkę, a brokuł podziel na drobne różyczki. Zetrzyj ser. Blanszuj brokuł we wrzącej wodzie przez 3 minuty.
Wymieszaj mleko z Knorr Naturalnie smacznie. Wymieszaj makaron z szynką, serem, brokułem i sosem.
Całość umieść w naoliwionej brytfannie i polej sosem. Piecz aż danie się zarumieni.
Makaron z sosem pomidorowym i cukinią:
Składniki:
250 g makaronu penne
2 sztuki cukinii
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese
100 g startego parmezanu
świeża bazylia
1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Pokrój cukinię w plastry lub w kostkę. Zetrzyj na tarce ser.
Przesmaż krótko cukinie z 1 łyżką oliwy, tak aby zmiękły i lekko zrumieniły się i odstaw je. Wymieszaj w garnku 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne. Doprowadź do wrzenia, zredukuj ogień i gotuj sos na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj cukinie i gotuj jeszcze przez około 10 minut. Podawaj makaron wymieszany z sosem i posypany serem i bazylią.