×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Powitaj jesień na talerzu - Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Powitaj jesień na talerzu - Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 05 paź 2016 08:19

Jak przygotować się na nadchodzące, coraz chłodniejsze dni? Sycące i rozgrzewające dania jesienią sprawdzą się idealnie! Polecamy pożywny Gulasz rybny z chrustem z aromatycznej Szynki Dojrzewającej.

Gulasz rybny biały z chrustem z Szynki Dojrzewającej

Składniki:
- Szynka Dojrzewająca firmy Gzella (4 cienkie plasterki na porcję zupy)
- marchewka 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- seler ½ średniej szt.
- cebula 2 szt.
- olej rzepakowy 50ml
- mąka pszenna 2 łyżki
- woda ok. ½ l
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 4 -5 ziarenek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- śmietanka słodka 18% 150ml
- śmietana kwaśna 18% 150ml
- filety rybne mix (dorsz, flądra, sieja, łosoś itp.) 1kg
- por ½ małej sztuki

Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler - obrać, następnie pokroić w paseczki grubości frytki. Cebulę pokroić w kostkę, później warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, chwilkę podsmażyć, zalać zimną wodą i wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku, szczyptę gałki muszkatołowej. Całość podgotować, żeby warzywa zmiękły.
Obie śmietany połączyć, zahartować gorącym wywarem z warzywami i wlać do garnka.
Wszystkie filety pokroić w grubą kostkę, dodać do całości i na wolnym ogniu poddusić przez
2 -3 minuty.
Gotowy gulasz przełożyć na talerze, na wierzchu umieścić zrumienione na patelni plastry szynki. Danie posypać porem pokrojonym w cieniutkie plasterki.
Podawać z pieczywem jako samodzielne danie lub jako posiłek na drugie danie z dowolnym dodatkiem.
Smacznego!

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także