REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 17 cze 2016 08:58
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą. Fot. Knorr.
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla

Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania, przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni Knorr.

REKLAMA

Pikantne potrawy doskonale pasują do naszego grillowanego menu. Pyszna i dobrze wypieczona karkówka, pachnące skrzydełka z kurczaka czy doskonale skomponowane szaszłyki w ostrzejszym wydaniu na pewno smakować będą wszystkim zaproszonym przez nas gościom.
Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań, może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki, jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią ich smak.
Należy jednak pamiętać, by w kontekście ostrzejszych przypraw zachowywać jednak względny umiar. Dobroczynne działanie ostrzejszych potraw jest bowiem powszechnie znane, jednak dla niektórych osób, przede wszystkim tych miewających problemy żołądkowe - może być niekorzystne. Dlatego sięgając po ostrzejsze smaki powinniśmy starać się stopniowo i delikatnie zwiększać poziom ich ostrości.
Inspiracji na ostrzejsze grillowe potrawy szukać możemy w kuchniach całego świata, takich jak: indyjska, tajska czy meksykańska, które w dużej mierze opierają się na wyrazistych smakach. Przepisy poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Składniki:
• 8 udek z kurczaka
• 2 łyżki sosu Hellmann's STEAK
• 1 łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr
• 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 świeży ogórek
• 1 czerwona cebula
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• kilka listków świeżej mięty
• 1 łyżeczka kuminu
• otarta skórka z limonki
• sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem oczyszczone wcześniej udka. Natnij mięso ostrzejszym nożem i usuń z niego kości wraz ze ścięgnami.
2. Podgrzej w rondelku miód wymieszany z kuminem i chilli. Dodaj kolejno sos, Przyprawę do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, oraz oliwę i skórkę limonki. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, zawiń je w „ślimaczki” i odłóż na około 30 minut w chłodniejsze miejsce.
3. Po upływie tego czasu zawiń każdą z porcji mięsa w aluminiową folię lekko wysmarowaną oliwą i uformuj z nich „batony”, każdy takiej samej wielkości.
4. Gotowe mięso przełóż na rozgrzany grill i przez 20 minut piecz obracając je na drugą stronę co jakiś czas.
5. Wymieszaj jogurt, posiekane listki mięty oraz sok z limonki z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem oraz posiekaną cebulą. Całość następnie dopraw według uznania. Odwiń z folii podpieczone roladki i przekrój je pod skosem na pół. Podawaj z pieczywem i ogórkową salsą.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

Składniki:
• steki z rostbefu - 4 sztuki
• 4 łyżki sos Hellmann's STEAK
• 1 łyżeczka Przyprawa do grilla Knorr
• sok z 1 pomarańczy
• 30 ml tequili
• 1 posiekana papryczka chilli
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 opakowanie mieszanki sałat
• 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
• 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
• 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
1. Umyj przygotowane mięso, a następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
2. Wymieszaj w misce sos, Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowywanych steków, miód, sok pomarańczowy, tequilę, oliwę, kolendrę i posiekaną papryczkę chilli.
3. Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, a następnie odstaw je w chłodniejsze miejsce na 30 minut.
4. Po upływie tego czasu połóż steki na dobrze rozgrzany ruszt i przez około 10 - 15 minut grilluj je, co jakiś czas odwracając.
5. Wymieszaj w misce sałatę i pomidory, następnie polej całość oliwą i posyp przygotowanym serem. Wysmażone mięso podawaj z pieczywem i sałatą.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA