Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla

  • Autor: Urszula Tatur
  • 17 cze 2016 08:58
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą. Fot. Knorr.
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla
Ostra gra! Czyli pomysły na pikantnego grilla

Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania, przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni Knorr.

REKLAMA

Pikantne potrawy doskonale pasują do naszego grillowanego menu. Pyszna i dobrze wypieczona karkówka, pachnące skrzydełka z kurczaka czy doskonale skomponowane szaszłyki w ostrzejszym wydaniu na pewno smakować będą wszystkim zaproszonym przez nas gościom.
Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań, może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki, jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią ich smak.
Należy jednak pamiętać, by w kontekście ostrzejszych przypraw zachowywać jednak względny umiar. Dobroczynne działanie ostrzejszych potraw jest bowiem powszechnie znane, jednak dla niektórych osób, przede wszystkim tych miewających problemy żołądkowe - może być niekorzystne. Dlatego sięgając po ostrzejsze smaki powinniśmy starać się stopniowo i delikatnie zwiększać poziom ich ostrości.
Inspiracji na ostrzejsze grillowe potrawy szukać możemy w kuchniach całego świata, takich jak: indyjska, tajska czy meksykańska, które w dużej mierze opierają się na wyrazistych smakach. Przepisy poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą

Składniki:
• 8 udek z kurczaka
• 2 łyżki sosu Hellmann's STEAK
• 1 łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr
• 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 świeży ogórek
• 1 czerwona cebula
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• kilka listków świeżej mięty
• 1 łyżeczka kuminu
• otarta skórka z limonki
• sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
1. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem oczyszczone wcześniej udka. Natnij mięso ostrzejszym nożem i usuń z niego kości wraz ze ścięgnami.
2. Podgrzej w rondelku miód wymieszany z kuminem i chilli. Dodaj kolejno sos, Przyprawę do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, oraz oliwę i skórkę limonki. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, zawiń je w „ślimaczki” i odłóż na około 30 minut w chłodniejsze miejsce.
3. Po upływie tego czasu zawiń każdą z porcji mięsa w aluminiową folię lekko wysmarowaną oliwą i uformuj z nich „batony”, każdy takiej samej wielkości.
4. Gotowe mięso przełóż na rozgrzany grill i przez 20 minut piecz obracając je na drugą stronę co jakiś czas.
5. Wymieszaj jogurt, posiekane listki mięty oraz sok z limonki z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem oraz posiekaną cebulą. Całość następnie dopraw według uznania. Odwiń z folii podpieczone roladki i przekrój je pod skosem na pół. Podawaj z pieczywem i ogórkową salsą.

Grillowane steki z rostbefu z Tequilą

Składniki:
• steki z rostbefu - 4 sztuki
• 4 łyżki sos Hellmann's STEAK
• 1 łyżeczka Przyprawa do grilla Knorr
• sok z 1 pomarańczy
• 30 ml tequili
• 1 posiekana papryczka chilli
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 opakowanie mieszanki sałat
• 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
• 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
• 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
1. Umyj przygotowane mięso, a następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
2. Wymieszaj w misce sos, Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowywanych steków, miód, sok pomarańczowy, tequilę, oliwę, kolendrę i posiekaną papryczkę chilli.
3. Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, a następnie odstaw je w chłodniejsze miejsce na 30 minut.
4. Po upływie tego czasu połóż steki na dobrze rozgrzany ruszt i przez około 10 - 15 minut grilluj je, co jakiś czas odwracając.
5. Wymieszaj w misce sałatę i pomidory, następnie polej całość oliwą i posyp przygotowanym serem. Wysmażone mięso podawaj z pieczywem i sałatą.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA