Nasiona Chia z malinami i kawą Dulsão do Brasil
Sposób na poranną kawę.
Składniki :
• 2 szklanki malin
• 1 szklanka mleka migdałowego lub krowiego
• 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu
• 5 łyżek nasion chia
• 4 łyżki granoli
• nasiona dyni
• owoce, np. brzoskwinie, truskawki
Sposób przygotowania:
1. Rozgnieć maliny widelcem lub w blenderze.
2. Przełóż maliny do miski, dodaj nasiona chia, syrop z agawy/miód, mleko i wymieszaj całość.
3. Owoce wymieszane z nasionami chia przykryj folią aluminiową i włóż do lodówki na co najmniej godzinę lub na całą noc.
4. Wsyp granolę do dwóch słoików i połóż na nią maliny z nasiona chia, na wierzchu ułóż pokrojone brzoskwinie lub truskawki.
5. Na koniec posyp gotowe porcje prażonymi pestkami dyni.
Zharmonizowana kawa:
Dulsão do Brasil od Nespresso – to delikatna kawa o satynowej konsystencji, wzmocniona nutami palonych ziaren. Podana w formie Cappuccino świetnie komponuje się z nasionami chia zmieszanymi z malinami, ponieważ dodanie do niej mlecznej pianki uwalnia subtelne nuty owocowe.