Mazurskie kibiny
Kibiny mazurskie – to jedna z regionalnych potraw na której smak złożyły się historyczne wpływy Niemiec, Polski i Litwy. Dzięki tej mieszance kultur możemy teraz rozkoszować się smakiem pierożków nadziewanych farszem z białej kiełbasy. Na stole prezentują się efektownie i przełamują rutynę w naszym menu, a co najważniejsze podtrzymują tradycyjną kuchnię z regionu.
Kibiny mazurskie (pierogi) z Kiełbasą białą surową
Składniki:
- mąka 500g
- masło 150g
- surowe żółtko i całe jajko
- gęsta kwaśna śmietana 18% ¾ szklanki
- sól ½ łyżeczki
Farsz:
- Kiełbasa biała surowa Gzella 500 g
- białko
- pieprz
Wykonanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, siekamy nożem na piasek. Następnie dodajemy sól, śmietanę, żółtko i zagniatamy ciasto. Owijamy je lnianą ściereczką lub folią i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Z Kiełbasy białej surowej zdejmujemy osłonkę, a mięso doprawiamy pieprzem
i mieszamy z surowym białkiem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko, szklanką wykrawamy krążki. Napełniamy je mięsem, zlepiamy. Każdy pieróg smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kibiny układamy na blasze zlepioną częścią do góry, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-40 minut.
Smacznego!