Makaronowe fakty i mity
Jak ugotować idealny makaron? Do jakiego sosu pasuje czerwone wino? Co to znaczy „al dente”? Sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem w temacie przygotowywania makaronu.
Prawda!
Makaron lubi się z wodą
Zadbaj o to, aby w garnku znalazła się odpowiednia ilość wody. Zwykle idealne proporcje to 1 litr na każde 100 g suchego produktu. Dzięki temu łatwiej będzie go mieszać w trakcie gotowania. Do makaronu nie musisz dodawać soli - wystarczy duża ilość wody.
Woda musi wrzeć
Makaron powinien być wrzucany bezpośrednio do wrzącej wody. Ten gotowany w niższej temperaturze niż 100 st.˚C nie będzie szczególnie apetyczny. Najpierw sprawdźmy, czy woda jest wrząca, a dopiero później dodajmy do garnka makaron.
„Al dente” gwarantem sukcesu
Makaron „al dente” to taki, który nie został do końca ugotowany i występuje w postaci półtwardej. Łatwo przeoczyć idealny moment, w którym powinno się go odcedzić, dlatego warto próbować co jakiś czas, czy jest już gotowy. Idealny poznasz po tym, że po przecięciu makaronu będzie widoczna ciemniejsza warstwa w środku.
Fałsz!
Do gotującej wody powinno się dodać olej
Zabieg ten ma za zadanie ochronić makaron przed ewentualnym sklejeniem się. Tak naprawdę to odpowiednia ilość wody użyta do gotowania makaronu wystarczająco przed tym chroni.
Makaron należy przelać zimną wodą
Makaron powinno się go podawać świeżo po ugotowaniu. Przelewanie zimną wodą jedynie go wyziębi – co nie jest szczególnie pożądane w przypadku gorących dań.
Do sosu możesz dodać każdy rodzaj wina
Jeśli chcesz przygotować sos z użyciem wina, zapamiętaj jedną prostą zasadę: do białych sosów używa się białego, do ciemnych czerwonego.
Porady dotyczące gotowania makaronu i przyrządzania sosów możesz wykorzystać w przepisach na spaghetti bolognese, faszerowane muszle makaronowe i aromatyczną lasagne.