×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Makaronowe fakty i mity

Makaronowe fakty i mity

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 25 paź 2016 10:34

Jak ugotować idealny makaron? Do jakiego sosu pasuje czerwone wino? Co to znaczy „al dente”? Sprawdzamy, co jest prawdą, a co mitem w temacie przygotowywania makaronu.

Prawda!

Makaron lubi się z wodą

Zadbaj o to, aby w garnku znalazła się odpowiednia ilość wody. Zwykle idealne proporcje to 1 litr na każde 100 g suchego produktu. Dzięki temu łatwiej będzie go mieszać w trakcie gotowania. Do makaronu nie musisz dodawać soli - wystarczy duża ilość wody.

Woda musi wrzeć

Makaron powinien być wrzucany bezpośrednio do wrzącej wody. Ten gotowany w niższej temperaturze niż 100 st.˚C nie będzie szczególnie apetyczny. Najpierw sprawdźmy, czy woda jest wrząca, a dopiero później dodajmy do garnka makaron.

„Al dente” gwarantem sukcesu

Makaron „al dente” to taki, który nie został do końca ugotowany i występuje w postaci półtwardej. Łatwo przeoczyć idealny moment, w którym powinno się go odcedzić, dlatego warto próbować co jakiś czas, czy jest już gotowy. Idealny poznasz po tym, że po przecięciu makaronu będzie widoczna ciemniejsza warstwa w środku.

Fałsz!

Do gotującej wody powinno się dodać olej

Zabieg ten ma za zadanie ochronić makaron przed ewentualnym sklejeniem się. Tak naprawdę to odpowiednia ilość wody użyta do gotowania makaronu wystarczająco przed tym chroni.

Makaron należy przelać zimną wodą

Makaron powinno się go podawać świeżo po ugotowaniu. Przelewanie zimną wodą jedynie go wyziębi – co nie jest szczególnie pożądane w przypadku gorących dań.

Do sosu możesz dodać każdy rodzaj wina

Jeśli chcesz przygotować sos z użyciem wina, zapamiętaj jedną prostą zasadę: do białych sosów używa się białego, do ciemnych czerwonego.

Porady dotyczące gotowania makaronu i przyrządzania sosów możesz wykorzystać w przepisach na spaghetti bolognese, faszerowane muszle makaronowe i aromatyczną lasagne.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się