REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchnia idealna na lato

  • Autor: Urszula Tatur
  • 23 cze 2016 08:00
Kuchnia idealna na lato
Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem i czosnkiem. Fot. Knorr.
Kuchnia idealna na lato
Kuchnia idealna na lato
Kuchnia idealna na lato
Kuchnia idealna na lato

Naszych najmłodszych już tylko kilka dni dzieli od ostatniego dzwonka i upragnionych…wakacji! A jak wakacje, to oczywiście wspaniała pogoda, relaks i dużo wolnego czasu. By spędzać go jak najwięcej na świeżym powietrzu, powinniśmy pomyśleć o tym, które dania sprawdzą się najlepiej na naszych stołach.

REKLAMA

W tej kategorii bezsprzecznie królować będą – sałatki! Kolorowe, smaczne i bardzo wakacyjne.
Pełne warzyw i owoców doskonale sprawdzą się w każdej kuchni. A co najważniejsze, ich przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil. W ten sposób cieszyć się będziemy mogli piękną pogodą i wolnym czasem spędzanym w gronie najbliższych.

Szczególnie, że w gorące i upalne dni nasz organizm potrzebuje składników, które pozwolą nam naturalnie uzupełnić utracone płyny i pomóc w utrzymaniu prawidłowej równowagi wewnętrznej ciała. Dlatego w okresie podwyższonych temperatur tak ważne jest wzbogacanie diety o warzywa i owoce, które cechuje zwykle duża zawartość witamin i składników odżywczych. Tak przygotowane kompozycje uzupełniać możemy o różnego rodzaju makarony i kasze, przygotowując tym samym idealne danie na wakacyjny obiad.

Pomysłami na pyszne i oryginalne sałatki, doskonałe na letnie dni, podzielił się Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Z owocami morza
„Do przygotowania wakacyjnych sałatek bez obaw sięgnąć możemy na przykład po… owoce morza. Z ich dodatkiem każda sałatka nabierze wyjątkowego, letniego charakteru”, mówi Piotr Murawski.

Sałata lodowa z owocami morza à la marinara

Składniki:
• 1 sałata lodowa
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo - ziołowego Knorr
• 250 g mieszanki owoców morza
• 250 g pomidorków koktajlowych
• Pół pęczka natki pietruszki
• 30 g pestek słonecznika
• 50 g czarnych oliwek
• 1 cebulka
• 1 papryczka chili
• 80 ml oliwy
• 2 cytryny
• 2 ząbki czosnku
• kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej na patelni oliwie i podsmaż pokrojone: cebulę, chili oraz czosnek.
2. Dodaj po chwili owoce morza i smaż jeszcze przez około 4 - 5 minut. Wszystkie składniki dopraw sokiem z cytryny i odstaw do ostudzenia.
3. Następnie dodaj Sos sałatkowy czosnkowo – ziołowy Knorr, który stanowić będzie doskonały dodatek do gotowej sałatki i całość wymieszaj.
4. Umyj i porwij na drobne kawałki liście sałaty lodowej, a następnie wrzuć je do miski.
5. Do sałaty dorzuć pestki słonecznika, przekrojone na pół oliwki, ćwiartki pomidorków oraz pokrojoną natkę pietruszki i porwane liście bazylii.
6. Tak przygotowaną sałatkę polej gotowym sosem z owocami morza. Wymieszaj całość i od razu podawaj do zjedzenia, np. dodatkiem z pieczywa.

Z fetą i kuskusem
„Prosta w przygotowaniu, a naprawdę bardzo smaczna, może być sałatka z dodatkiem kaszy kuskus i sera feta. Dodatkową zaletą jest fakt, iż można ją przyrządzić dosłownie w kilka chwil”, mówi szef kuchni Knorr.

Letnia sałatka z fetą i kuskusem

Składniki:
• 1 opakowanie kaszy kuskus
• 1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Knorr
• 1 świeży ogórek
• 250 g pomidorków cherry
• 1 opakowanie sera feta
• 200 g rucoli
• 3 łyżki wody
• 1 łyżeczka soli
• 100 ml oliwy

REKLAMA



Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA