REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Kuchenne kwiatki na Dzień Matki

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 maj 2016 07:42
Kuchenne kwiatki na Dzień Matki
Fot. Knorr.
Kuchenne kwiatki na Dzień Matki
Kuchenne kwiatki na Dzień Matki
Kuchenne kwiatki na Dzień Matki
Kuchenne kwiatki na Dzień Matki
Kuchenne kwiatki na Dzień Matki

Kiedy więc zastanawiamy się, w jaki sposób najlepiej byłoby okazać Mamom, jak bardzo je kochamy, powinniśmy zajrzeć do... kuchni. A tam - kwiaty! Tak, tak - mogą znakomicie sprawdzić się podczas przygotowywania wyjątkowego obiadu dla Mamy!

REKLAMA

Żadna kuchnia świata nie może się równać tej jednej jedynej i najwspanialszej – kuchni naszej Mamy. To właśnie Mamy były dla nas przecież pierwszymi i najwybitniejszymi autorytetami kulinarnymi, które troszcząc się o nasze wyjątkowo wybredne kubki smakowe, starannie przygotowywały i opracowywały z miłością przepisy na wszystkie ulubione potrawy. Kiedy więc zastanawiamy się, w jaki sposób najlepiej byłoby okazać Mamom, jak bardzo je kochamy, powinniśmy zajrzeć do... kuchni. A tam - kwiaty! Tak, tak - mogą znakomicie sprawdzić się podczas przygotowywania wyjątkowego obiadu dla Mamy!

Choć nie często zdarza się, byśmy wykorzystywali je w kuchni, kwiaty - a przynajmniej spora część znanych nam gatunków – bardzo dobrze sprawdzają się na talerzu i nadają się do przygotowania oryginalnego i naprawdę wyjątkowego posiłku. Jeżeli brakuje nam inspiracji, możemy sięgnąć po garść pomysłów na smakowite potrawy od szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego.

1. Kolorowe bratki
Jadalne kwiaty nie tylko ładnie wyglądają, ale również doskonale smakują. Nasze kulinarne eksperymenty rozpocząć możemy od wykorzystania kwiatów, które często uprawiamy w naszym przydomowym ogrodzie. Kolorowe bratki dorzućmy na przykład do obiadu, który z pewnością sprawi naszym Mamom wiele radości:
Piersi z kurczaka w glazurze z ryżem jaśminowym oraz sałatą
Składniki:
• filet z kurczaka - 500 g
Marynata do kurczaka:
• Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
• sos sojowy ciemny - 2 łyżki
• miód - 3 łyżki
• ocet ryżowy - 1 łyżka
• powidła śliwkowe - 3 łyżki
Sezamowy ryż jaśminowy:
• ryż jaśminowy - 200 g
• cebula dymka bez szczypioru, posiekana - 2 łyżki
• biały sezam - 3 łyżki
• czarny sezam - 2 łyżki
• olej roślinny - 1 łyżka
• cukier - 2 łyżeczki
• ocet ryżowy lub sok z cytryny - 2 łyżeczki
• olej sezamowy - 1 łyżeczka
• sól i pieprz do smaku
Sałata:
• ulubiona sałata
• posiekany szczypiorek
• cebula dymka
• ogórek - 1 sztuka
• pomidor - 2 sztuki
• czerwona cebula - 1 sztuka
• świeże bratki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. W rondelku zagotuj składniki marynaty. Wykorzystaj do tego Rosół z kury Knorr, który dzięki kompozycji starannie dobranych składników zapewni daniu tradycyjny smak bulionu drobiowego i pogłębi jego aromat. Następnie odstaw do ostygnięcia.
2. Filety z kurczaka oczyść z błonek. Włóż do miski, zalej chłodną marynatą i wymieszaj. Odstaw na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej.
3. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Filety włóż do małej formy żaroodpornej, zalej marynatą i piecz około 30 minut.
4. Po upieczeniu mięso z kurczaka lekko ostudź i pokrój w kilkucentymetrowe paski.
5. Przygotuj ryż jaśminowy: ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj sezam, cukier i pokrojoną dymkę. Podsmaż wszystko do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodaj ocet lub sok z cytryny i odparuj nadmiar płynu. Cały czas mieszając, wsyp ryż. Smaż wszystko przez około 4 minuty do momentu, gdy ryż delikatnie się zarumieni. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Przygotuj sałatę i sos winegret: 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny, 2 łyżki miodu, sól i świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz dokładnie wymieszaj w kubku. Sałaty umyj, porwij na kawałki, przełóż do miski. Dodaj pokrojonego pomidora, ogórka, posiekany szczypiorek oraz cebulę. Polej całość sosem winegret i wymieszaj. Następnie ułóż na talerzu i udekoruj płatkami bratków.
7. Mięso podawaj polane sosem i oprószone ziarnami sezamu z ryżem i sałatką.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA