Konkurs: szukamy kreatywnych w kuchni
Wybitni szefowie kuchni na bazie zaledwie kilku składników tworzą dania godne gwiazdek Michelin. Jeśli też masz kulinarną wyobraźnię, a ograniczenia inspirują Cię do smakowitych poszukiwań, konkurs na najciekawszy przepis pozwoli Ci rozwinąć skrzydła. Na autora najlepszej receptury czeka równie apetyczna nagroda.
Zasady konkursu są proste: z zaledwie trzech podanych składników trzeba stworzyć przepis na danie, które zachwyci smakiem i oryginalnością. Na pierwszy ogień proponujemy oryginalne trio składające się z buraka, pomarańczy i dowolnej ryby.
W przepisie musi znaleźć się każdy z bazowych składników w dowolnej formie oraz, opcjonalnie, dodatki niezbędne do przyrządzenia dania, czyli przyprawy (sól, cukier, pieprz, zioła itp.) i/lub tłuszcze (masło, oliwa, olej, itp.). Poza składnikami, opis musi zawierać metodę przyrządzania dania, przy czym sposób jego obróbki i forma leżą w wyłącznej gestii autora przepisu.
Na propozycje przepisów, które należy umieszczać w komentarzach do konkursowego artykułu, czekamy do 18 lutego. Spośród nich redakcyjne jury wyłoni (23.02) najlepszą, a na jej autora czeka wyjątkowa, kulinarna nagroda – książka „Jadłonomia” blogerki Marty Dymek, która z pewnością stanie się źródłem kolejnych kuchennych inspiracji.