Jedzenie latem: sposób na bakłażana
Latem nasz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia, zarówno pod względem nawodnienia, jak również uzupełnienia niezbędnych składników i witamin, które tracimy w upale.
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
Składniki:
• 500 g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
• 80 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
• 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
• 1 opakowanie pomidorów pelati z puszki
• 100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
• 300 g jogurtu greckiego
• 2 bakłażany
• 2 jajka
• 100 g mozzarelli
• 1 łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
1. Przekrój wzdłuż przygotowane bakłażany, na trzy części, dopraw solą i zostaw na około 15 minut. Po upływie tego czasu wyciśnij powstały sok i wypłucz w wodzie pozbywając się nadmiaru soli.
2. Wysmaruj bakłażany Ramą i podsmaż na grillowej patelni.
3. W garnku rozgrzej porcję tłuszczu i podsmaż mięso mielone. Dodaj do mięsa pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese, który nada potrawie odpowiedniego smaku i doskonałego aromatu. Gotuj wszystko przez około dwie, trzy minuty. Dorzuć kaszę gryczaną i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Ułóż bakłażany na wyłożonej pergaminem blaszce. Wyłóż na wierzchu farsz z mięsa. Przykryj całość sosem przygotowanym z mieszanki jogurtu greckiego, żółtka i ziół prowansalskich. Wszystko z wierzchu obsyp startą mozzarellą. Gotowe bakłażany wstaw na 20 minut do piekarnika podgrzanego do 180°C.