×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Jedzenie latem: lazania po grecku

Jedzenie latem: lazania po grecku

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 05 sie 2016 07:56

Na jakie składniki powinniśmy zwracać uwagę, przygotowując menu na gorące, letnie dni?

Lazania po grecku

Składniki:
• 1 opakowanie płatów makaronu lasagne, bez gotowania
• 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
• 150 g sera żółtego lub sera mozzarella
• 150 g sera feta
• 1 cebula
• 2 bakłażany
• 500 g mielonej wołowiny
• 250 ml passaty pomidorowej
• pół łyżeczki mielonego cynamonu
• 150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
• 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Na tarce zetrzyj ser żółty. Drobno posiekaj cebulę. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki. Bakłażany pokrój w plasterki o grubości około 5 mm każdy. Podsmaż na margarynie przez około 5 minut cebulę i mięso, do chwili, aż się zarumienią. Dorzuć Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne, który świetnie wkomponuje się w smak potrawy oraz sos pomidorowy i cynamon. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 5 do 7 minut gotuj na małym ogniu.
2. W tym samym czasie, podsmaż partiami na średnim ogniu w 2 łyżkach oleju plastry bakłażana, aż się zarumienią po obu stronach. Naczynie żaroodporne obsmaruj tłuszczem i połóż warstwę makaronu.
3. Rozłóż połowę podpieczonych plastrów bakłażana i posyp je serem feta. Następnie nakryj je warstwą makaronu. Na to, rozprowadź dokładnie przygotowane mięso z pomidorami i zakryj całość kolejną warstwą makaronu. Pozostałe plastry bakłażana ułóż na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną i obsyp serem żółtym. Wszystko nakryj aluminiową folią i piecz przez 35 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij folię i przez 10 minut piecz, aż danie z wierzchu się zarumieni.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także