Jedz skorupki jaja! Są znacznie lepsze niż suplementy
Wapń, cynk, żelazo, fluor… - w skorupce jajka jest ponad 27 minerałów, niezbędnych dla naszego organizmu. Dlaczego więc ich nie przyswajać?
Składy skorupki jaja oraz ludzkich kości i zębów są niemal identyczne. Dlatego też nie powinno dziwić odkrycie duńskich naukowców, którzy zauważyli, ze jedzenie skorupek jajka dobrze wpływa na te części ludzkiego organizmu. Niektórzy z lekarzy zaczęli przepisywać proszek ze startych skorupek chorym na osteoporozę.
Wkrótce okazało się, że dzięki takiemu dodatkowi do diety można poprawić również siłę włosów oraz paznokci i wygląd skóry. To nie wszystko. Zwiększa się również nasza odporność, a obniża ilość cholesterolu.
Jedz z kaszą, pij z sokiem pomarańczowym
Nie ma znaczenia, czy sięgniemy po skorupkę po jaju kurzym, kaczym czy gęsim, najlepiej jednak, by pochodziły od zwierząt hodowanych na wolnych wybiegach – czytamy na łamach nourishedmagazine.com.au. Związki zawarte w skorupce wchłaniają się bardzo dobrze – dużo lepiej niż te, które przyjmujemy pod postacią suplementów diety. Podawane w tabletkach wchłaniają się maksymalnie w 70 procentach. Pod postacią proszku ze skorupki – w ponad 90.
Wspomniany proszek jest najwygodniejszym i najbezpieczniejszym sposobem jedzenia skorupki. Unikamy bowiem ryzyka, że skaleczymy się ostrymi krawędziami. Wystarczy więc po obraniu jajka pogotować skorupki jeszcze przez 5 minut, osuszyć je papierowym ręcznikiem, a następnie zetrzeć na pył. Najlepiej nadaje się do tego młynek do kawy.
Pamiętajmy przy tym, żeby nie pozbawiać skorupki błonki, która otacza ją od środka. Zawiera ona bowiem wiele składników ważnych dla zdrowych stawów. Jedno jajko da nam łyżeczkę proszku, która pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie na wapń. Można go dodawać do obiadów (na przykład posypując nim kaszę lub ziemniaki) lub do kanapek. Pamiętajmy jednak, że wchłanianie wapnia jest możliwe tylko w obecności witamin D i C. Dlatego też warto mieszać proszek z sokiem z cytrusów lub z olejem rybnym.