×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Zapraszamy w kulinarną podróż po Japonii

Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Zapraszamy w kulinarną podróż po Japonii

Autor: Cook in Japan
Dodano: 01 cze 2015 12:30
Zaktualizowano: 01 cze 2015 12:38

Czy dworzec może być kulinarnym rajem? Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Skąd upodobanie do napojów o smaku ogórkowym? Na te i inne pytania odpowie projekt Cook in'Japan.

Każdy kraj ma potrawy, które są znane także poza jego granicami i cenione przez smakoszy. W przypadku Japonii z pewnością można powiedzieć w ten sposób o sushi. Spróbowanie tego japońskiego specjału jest dla większości jedynym kontaktem z kuchnią japońską.

Niestety niewielu zdaje sobie sprawę z faktu, że sami Japończycy jedzą sushi dość rzadko. Różnorodność kuchni japońskiej potrafi sprawić, że nawet największemu smakoszowi może zakręcić się w głowie. Nie warto zatem ograniczać swojej znajomości kulinariów danego kraju tylko do jednego dania. Stąd pomysł na wyprawę trójki studentów do Kraju Kwitnącej Wiśni.

Autorzy projektu Cook in Japan
Autorzy projektu Cook in Japan

Projekt Cook in’ Japan zakłada napisanie serii artykułów na temat kuchni japońskiej. O  tym, jaki wpływ na jedzenie ma tradycja, kultura oraz pory roku, a także w jaki sposób podchodzą do tego sami Japończycy. Co więcej, autorzy projektu planują zebrać tradycyjne przepisy japońskie i pokazać jak można przygotować część z nich w domowym zaciszu.

Wszystko zostanie wsparte obszerną foto- oraz wideo relacją, która pozwoli na lepsze zrozumienie kuchni oraz kultury japońskiej. W czasie wyprawy autorzy projektu odwiedzą miasta, które słyną z tradycyjnych potraw: Tokio, Kioto, Shizuoka, Yokohama i Nagoja.

Mapka Cook in Japan.
Mapka Cook in Japan.

Autorzy postarają się także znaleźć odpowiedź na nurtujące ich pytania. Czy dworzec może być kulinarnym rajem? Jak przygotowuje się trującą rybę fugu? Skąd upodobanie do napojów o smaku ogórkowym?

Cały projekt wymaga dużych nakładów finansowych, dlatego autorzy zdecydowali się na zbiórkę pieniędzy w ramach platformy crodfundingowej, na stronie polakpotrafi.pl.

Więcej informacji na temat wyprawy można znaleźć na stronie www.cookinjapan.pl, gdzie z czasem pojawią się także przepisy oraz ciekawostki związane z kuchnią japońską.

Portal mamkuchnie.pl objął to wydarzenie patronatem medialnym. Trzymamy kciuki za powodzenie projektu!

 

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się