×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Jak przygotować się do sezonu grillowego?

Jak przygotować się do sezonu grillowego?

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 20 maj 2016 08:00

Kiedy słońce zaczyna mocniej przygrzewać a powietrze przesycone jest zapachem wiosny, wtedy najwyższy czas by wyciągnąć i rozpalić grilla, spędzając miło czas w gronie rodziny i przyjaciół.

Czy jest lepsze miejsce by rozkoszować się ciepłą, wiosenną pogodą niż własny taras czy ogródek? Do inauguracji sezonu grillowego musimy się jednak przygotować. W jaki sposób? Oto kilka porad, które nam w tym pomogą.

Rada 1:
Najczęściej to właśnie patio czy taras jest miejscem, w którym odbywa się grill. Dlatego dobrze byśmy go wysprzątali przed grillowaniem, tak aby wyglądał atrakcyjnie. Naszym głównym zadaniem jest tu usunięcie brudu z kostki brukowej i z przestrzeni między kostkami. Jesteś szczęściarzem jeśli posiadasz myjkę ciśnieniową Kärcher oraz przystawkę do czyszczenia powierzchni płaskich T-Racer. Użycie tego urządzenia sprawia, że żmudne szorowanie jest zbędne, a taras staje się czysty w mgnieniu oka. Po wymyciu tarasu zabierz się za meble ogrodowe. Jeśli nie były one przez dłuższy czas używane lub jeśli dopiero co wydobyliśmy je z szopy lub garażu to najlepiej omieść je zmiotką przed czyszczeniem. Uporczywy brud usuniemy łatwo za pomocą urządzenia wysokociśnieniowego i przy użyciu preparatów do drewna i plastiku 3 w 1 Kärcher.

Rada 2:
Piekąc kiełbaski czy mięso łatwo możemy ubrudzić tłuszczem swoje ubranie. Ale jest pewien trik, który sprawi, że będzie ono znów jak nowe, gotowe do włożenia na kolejnego grilla. Po prostu potrzyj plamę skórką ziemniaka lub posyp mąką kukurydzianą i namocz. Jeśli tłuszcz już zaschnął to zapierz plamę płynem do naczyń przed praniem. Dzięki temu w pralce plamy zostaną całkowicie usunięte.

Rada 3:
Czyszczenia wymaga jednak nie tylko sama kratka, na której grillujemy, ale także cały grill. Popiół musi wystygnąć zanim go posprzątamy. Po wystygnięciu możemy go wybrać. Tłuste pozostałości wyczyścimy używając do tego odrobiny proszku do pieczenia. Następnie plamy łatwo usuną się za wody pod wysokim ciśnieniem z dodatkiem preparatu uniwersalnego Kärcher, który rozpuszcza brud (w tym tłuszcz i olej). Wszystkie te zabiegi sprawią, ze grill zalśni czystością i będzie gotowy na kolejne przyjęcie w ogrodzie.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także