Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Jak kupować sery żółte podczas letnich upałów?

  • Autor: Urszula Tatur
  • 14 cze 2016 08:00
Jak kupować sery żółte podczas letnich upałów?
Jak kupować sery żółte latem Fot. MSM Mońki.
Jak kupować sery żółte podczas letnich upałów?
Jak kupować sery żółte podczas letnich upałów?
Jak kupować sery żółte podczas letnich upałów?

Lato to niewątpliwie najprzyjemniejsza pora roku, która jak żadna inna rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Fakt ten cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami.

REKLAMA

Lato to niewątpliwie najprzyjemniejsza pora roku, która jak żadna inna rozpieszcza nas wysokimi temperaturami. Fakt ten cieszy urlopowiczów, jednak przysparza niemałych problemów podczas codziennych wizyt w sklepie, gdyż artykuły spożywcze nie przepadają za upałami. Dotyczy to głównie produktów z chłodni, a są nimi np. sery żółte. Sprawdź, na co zwrócić uwagę podczas zakupów!
Ser żółty to produkt, który zagościł w naszych lodówkach na stałe. Wykorzystujemy go niezależnie od pory roku – zimą wzbogaca smak zapiekanek, a latem grillujemy razem z mięsem lub warzywami. Problemem może być jednak sam zakup sera – najbezpieczniejszą opcją są opakowania typu „otwórz – zamknij”, ale podpowiemy na co zwrócić uwagę, kiedy dostępny jest jedynie produkt w tzw. „bloku”.

Najlepiej w plastrach
Polacy najchętniej wybierają ser plastrowany szczelnie zamknięty w poręcznym opakowaniu. I właśnie podczas upałów jest to jedno z najlepszych rozwiązań. Sery pakowane są w bezpiecznych warunkach, a prosto od producenta wysyłane są w chłodniach. Pozwala to na bezpieczne przetransportowanie produktów do hurtowni lub bezpośrednio do sklepów. Na opakowaniach typu „otwórz – zamknij” znajdziemy również datę przydatności do spożycia, co nie zdarzy się w przypadku serów pokrojonych w plastry przez obsługę w sklepie.

Jeżeli ser w bloku, to…
Decydując się na zakup sera żółtego z tzw. „bloku”, musimy w dużej mierze zaufać osobie, która nabyła produkt w hurtowni, przetransportowała do sklepu i umieściła w chłodni. Największym jednak problemem jest okres, w którym ser przeleży w sklepowej ladzie. Nie tracąc swoich walorów smakowych ser żółty w bloku może być przechowywany nawet do 3 tygodni. – Jeżeli mamy wątpliwości co do świeżości sera w sklepie, zawsze możemy poprosić obsługę o pokazanie etykiety zawierającej datę produkcji oraz numer waru. Taka etykieta znajduje się na każdym opakowaniu, które opuszcza zakład produkcyjny. Jednak już na pierwszy rzut oka możemy rozpoznać czy ser jest zdatny do spożycia. Jeżeli zauważymy biały nalot lub zeschnięte boki, może to świadczyć o tym, że produkt przeleżał w ladzie chłodniczej znacznie dłużej niż powinien. Najgorszymi warunkami dla sera żółtego są zmienne warunki i skoki temperatur oraz przerwanie ciągu chłodniczego. Na szczęście niewłaściwe praktyki właścicieli sklepów, takie jak wyłącznie lodówek i chłodni na noc są coraz rzadziej spotykane – mówi Ewa Polińska, ekspert Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki

W drodze do domu
Niezależnie od tego, czy wybieramy ser w opakowaniach typu „otwórz – zamknij”, czy krojony przez ekspedientkę, wysokie temperatury mogą mu nieco zaszkodzić. Oczywiście pół godziny poza lodówką podczas powrotu ze sklepu do domu, nie powinno przysporzyć przykrych niespodzianek. Inaczej jednak jest w przypadku, gdy produkty spożywcze będą przebywać w wysokich temperaturach nieco dłużej. Pomocne będą wtedy specjalne torby termiczne, które można nabyć w supermarketach już za kilka złotych. Są wielokrotnego użytku, a dzięki swoim właściwościom utrzymają zimno przez około 2-3 godziny. – Po powrocie do domu obejrzyjmy dokładnie produkty, które kupiliśmy w sklepie. Zwróćmy uwagę, czy nie pojawił się nieestetyczny biały nalot oraz czy ser się nie roztopił. Ser nie nadaje się również do spożycia, jeżeli jego smak jest ostry lub gorzki – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki.



REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA