×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Idealne cappuccino na Dzień Matki

Idealne cappuccino na Dzień Matki

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 26 maj 2016 09:07

Delektowanie się perfekcyjną kawą we własnym domu to już przyjemność sama w sobie. Na Dzień Matki możesz jednak zrobić coś więcej - poznaj sztukę dekorowania cappuccino i zrób niespodziankę swojej mamie lub mamie swojego dziecka, jeszcze bardziej wzbogacając kawowe doznania.

W tym roku Walentynki przypadają w weekend. Tym bardziej więc wypada zacząć ten dzień od aromatycznej kawy. Jeśli chcesz cieszyć się perfekcyjną kawą niczym z włoskiej kawiarni, świetnym wyborem będzie urzekający ekspres Saeco Incanto One Touch Milk Carafe HD8917/09. Ten prosty w obsłudze i wypełniony opatentowanymi innowacjami ekspres pozwala rozkoszować się szeroką gamą rodzajów kawy - od espresso przez cappuccino po latte macchiato - przygotowywanych przez naciśnięcie jednego przycisku. Dzięki innowacyjnemu, dwukomorowemu dzbankowi na mleko Incanto OTC wytwarza wspaniałą, aksamitną piankę, która ostrożnie wlana do filiżanki zachwyci zwłaszcza amatorów cappuccino. Aż chce się wydobyć z napoju jeszcze więcej i zamienić je w małe dzieło sztuki! Poznaj tajniki dekorowania cappucino mlekiem i czekoladą i wydobądź z kawy ucztę dla oka i podniebienia – w Walentynki ( i na każdą inna okazję).

Dekorowanie czekoladą: Cioko Art
Połączenie kawy i czekolady daje wyborną syntezę wzajemnie wzmacniających się smaków. Na tym właśnie polega istota wyjątkowej formy sztuki - dekorowania kawy czekoladą znanej jako „Cioko Art”. W tym wypadku, aby zostać artystą, wystarczy zaopatrzyć się w sos czekoladowy w opakowaniu do wyciskania zakończonym niewielkim otworem. Najłatwiejsze do wykonania wzory to serce, kwiatek i pajęczyna. W Walentynki sprawdzi się przede wszystkim to pierwsze.

Jeśli chcesz udekorować powierzchnię wzorem z serduszek:
1. narysuj cztery lub pięć kółeczek o średnicy około 0,5 cm
2. następnie za pomocą wykałaczki przecinaj każde z nich na pół, uzyskując w ten sposób kształt serca i walentynkowe cappucino gotowe.

Sztuka dekorowania mlekiem: Latte Art

Jeśli nie przepadasz za czekoladą lub dbasz o linię, możesz z powodzeniem oddać się sztuce dekorowania mlekiem, czyli „Latte Art”. Przy odrobinie wyobraźni, za pomocą spienionego mleka na powierzchni aksamitnego espresso wyczarujesz prawdziwe dzieła sztuki. Zdecydowany kontrast nasyconej barwy espresso i jasnej mlecznej pianki otwiera nieograniczone pole do artystycznej ekspresji. Najczęściej spotykane wzory to serce, jabłko i liść. Przy odrobinie wprawy ich stworzenie nie powinno nastręczać zbyt wielu trudności. Chcąc w Walentynki podarować ukochanej osobie kawowe serce:

1. Zacznij nalewać mleczną piankę w samym środku espresso z wysokości około 6–7 cm od cremy, aby wydobyć ciemną barwę kawy.

 

2. Gdy filiżanka jest już do połowy pełna, zbliż dzióbek do powierzchni kawy bez zmiany tempa nalewania mleka, tak by uzyskać biały okrągły kształt.


3. Następnie, gdy filiżanka jest już pełna, przecinaj koło na pół za pomocą strumienia mleka, szybko zbliżając do powierzchni dzióbek karafki i przerywając nalewanie.


Mleczne serce na cremie gotowe, a ty i Twoja Walentynka możecie cieszyć i oko i podniebienie dzięki doskonałej jakości kawy.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także