REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Grillujemy z najmłodszymi

  • Autor: Urszula Tatur
  • 29 lip 2016 08:00
Grillujemy z najmłodszymi
Fot. Knorr.
Grillujemy z najmłodszymi
Grillujemy z najmłodszymi
Grillujemy z najmłodszymi

Najpiękniejsze chwile przeżywamy wspólnie z tymi, których kochamy, w tym - z naszymi pociechami. Idealną okazją do wspólnego spędzania czasu może okazać się spotkanie przy grillu. Oto kilka pomysłów szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, na najpyszniejsze grillowe dania dla całej rodziny.

REKLAMA

Wspólna zabawa przy grillu stanie się niezapomnianym przeżyciem zarówno dla nas, jak również dla naszych dzieci, jeżeli odpowiednio wcześnie zadbamy o wszystkie szczegóły. By jak najefektywniej wykorzystać wspólny czas, powinniśmy z wyprzedzeniem pomyśleć o idealnym menu, które przypadłoby do gustu naszym najmłodszym, a nam pozwoliło relaksować się czasem wolnym w gronie najbliższych. Które dania sprawdzą się więc najlepiej na grillowym przyjęciu z udziałem dzieci?
Najlepsze dla dzieci będą dania lżejsze, czyli te, w których znajdują się warzywa lub ryby. Dodatkowym urozmaiceniem menu mogą stać się potrawy kojarzone zazwyczaj z restauracjami typu fast food, ale przyrządzone przez nas samodzielnie. Domowe burgery, udka czy przypieczone na ruszcie ziemniaki stanowić będą smaczną i atrakcyjną propozycję na rodzinnego grilla. Na deser podać możemy sałatkę z dodatkiem grillowanych owoców – satysfakcja naszych najmłodszych gwarantowana!
Musimy jednak pamiętać, żeby nasze menu było odpowiednio dopasowane do wieku dziecka. Ponadto na pewno dzieci nie powinny jeść potraw zbyt mocno wysmażonych czy tłustych. Podobnie wygląda sprawa z przyprawami – powinniśmy zrezygnować z ostrzejszych przypraw, jak również ograniczyć dodatek soli. By nasze dania nabrały idealnego smaku, możemy doprawić je aromatycznymi ziołami.
Tak dopracowane spotkanie przy grillu będzie świetnym pomysłem na spędzenie czasu z naszymi najmłodszymi. My będziemy mogli cieszyć się wspólnym przeżywaniem najpiękniejszych chwil, a nasze dzieci będą mieć okazję do zabawy na świeżym powietrzu.
A oto kilka pomysłów Piotra Murawskiego na najsmaczniejsze grillowe dania, które zaserwować możemy podczas wspólnego rodzinnego spotkania:

 

Marynowane piersi w jogurcie z curry
Składniki:
• 1 kg piersi z kurczaka
• 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 łyżka curry w proszku
• 1 pęczek natki pietruszki
• Pół cytryny
• 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie umyj, a potem osusz przy pomocy papierowych ręczników. Następnie przekrój każdą z piersi wzdłuż na dwa cieńsze kawałki.
2. Wymieszaj w misce jogurt, olej, curry, posiekaną natkę pietruszki oraz Przyprawę do grilla Knorr, która podkreśli znakomity smak i aromat mięsa. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj sok z cytryny.
3. Tak przygotowaną marynatą posmaruj każdy kawałków piersi z kurczaka, a następnie odstaw mięso w chłodniejsze miejsce na około 20 - 30 minut.
4. Po upływie tego czasu, smaż zamarynowane piersi na rozgrzanym grillu po około 3 - 4 minuty z każdej strony. Gotowe mięso doskonale smakować będzie w połączeniu z Ketchupem Hellmann’s Łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie dopełni smak kurczaka.

Wrapy z kurczakiem
Składniki:
• pierś z kurczaka – 4 sztuki
• czerwona papryka – 1 sztuki
• ser cheddar – 4 plastry
• sałata lodowa liście – 4 sztuki
• tortilla pszenna – 4 sztuki
• Przyprawa do grilla Knorr – 1 łyżka
• Sos Hellmann's SAMBA – 100 ml
• kmin rzymski – 1 łyżka
• natka kolendry – 1 pęczek
• ząbek czosnku – 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Przekrój na pół piersi z kurczaka i delikatnie rozbij, a następnie przypraw i ugrilluj razem z papryką.
2. Paprykę i kurczaka pokrój w paski.
3. Placki tortilli posmaruj sosem SAMBA i ułóż na nich kurczaka, paprykę, porwaną sałatę, plasterki chedara i przyprawy.
4. Zwiń tortille i grilluj po 3 minuty z każdej strony.
5. Podawaj przecięte na pół pod skosem.

REKLAMA

REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA