×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Ekspres do kawy: przepis na północno-południowe cappuccino

Ekspres do kawy: przepis na północno-południowe cappuccino

Autor: Urszula Tatur
Dodano: 29 lip 2016 09:00

Dowiedzcie się jak przyrządzić północno-południowe cappuccino.

Uprawę pistacji na Sycylii zapoczątkowali Arabowie, którzy zdobyli wyspę w wojnie z Cesarstwem Bizantyjskim. Żyzna wulkaniczna gleba na zboczach Etny stanowiła doskonałe podłoże pod uprawę orzeszków pistacjowych. Rolnicy z okolic Bronte zagospodarowali pustkowia stale nawożone nawiewanym przez wiatr pyłem wulkanicznym (po dziś dzień plantacje pistacji nazywane są przez lokalnych mieszkańców „lochi”) i zmienili je w nietypowe tereny uprawne. Rosnące na skalistych poletkach drzewka pistacji rodzą drobne, aromatyczne owoce powszechnie cenione za wyjątkową jakość i przepiękny szmaragdowozielony kolor. Pistacje z okolic Bronte nie mają sobie równych pod względem walorów smakowych i są niezastąpionym składnikiem wielu przepisów kulinarnych oraz cukierniczych.

Z kolei miód kwiatowy z okolic Belluno we włoskich Dolomitach został oficjalnie zakwalifikowany do produktów regionalnych o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Miód wytwarzany przez lokalny gatunek pszczoły miodnej (Apis mellifera), naturalną krzyżówkę wielu różnych ras pszczół, jest wysoko ceniony za delikatny kwiatowy aromat, czystość, właściwości zdrowotne i trwałość.

Składniki:

• Miód z okolic Belluno (lub dowolny miód kwiatowy)
• Pistacje z Bronte, drobno zmielone (lub inne pistacje)
• espresso
• mleko
• kakao w proszku

Sposób przygotowania:
Zmiksuj na kremową masę zmielone pistacje i miód. Umieść niewielką porcję kremu na dnie filiżanki i, korzystając z ekspresu Incancto Carafe Milk, przygotuj perfekcyjne cappuccino. Oprósz powierzchnię cappuccino kakao.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także