REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Dzień Dziecka: bajkowe przysmaki nie tylko dla maluchów

  • Autor: Urszula Tatur
  • 01 cze 2016 10:21
Dzień Dziecka: bajkowe przysmaki nie tylko dla maluchów
Lasagnia z tuńczykiem. Fot. Knorr.
Dzień Dziecka: bajkowe przysmaki nie tylko dla maluchów
Dzień Dziecka: bajkowe przysmaki nie tylko dla maluchów
Dzień Dziecka: bajkowe przysmaki nie tylko dla maluchów

Bajki! Któż z nas z radością nie wróciłby do beztroskich lat dzieciństwa? Z okazji Dnia Dziecka warto byłoby choć kulinarnie wybrać się na moment w wyjątkową, bajkową podróż.

REKLAMA

Bajki! Któż z nas z radością nie wróciłby do beztroskich lat dzieciństwa, gdy naszym największym pragnieniem było to, by choć przez chwilę potowarzyszyć naszemu ulubionemu bohaterowi w ekscytującej podróży, zmienić się w prawdziwą księżniczkę w balowej sukni, czy polecieć na latającym dywanie do krainy, gdzie bylibyśmy zawsze szczęśliwi, a marzenia zawsze by się spełniały. Jako, że obecnie w naszym życiu równie magicznymi miejscami są nasze kuchnie, z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka warto byłoby choć kulinarnie wybrać się na moment w wyjątkową, bajkową podróż.

Każdy z nas pamięta swoich ulubionych bohaterów z czasów dzieciństwa. W zależności od osobistych fascynacji, niektórzy z nas chcieli walczyć jak nieustraszone żółwie, inni borykać się z licznymi przeciwnościami i mężnie ratować świat, a jeszcze inni w spokoju leżeć na kanapie i wcinać pyszną lasagne. Właśnie - wśród bohaterów bajek mamy wielkich miłośników jedzenia, a ich ulubione potrawy możemy przygotować właśnie z okazji Dnia Dziecka.

Kot, który wielbił lazanię

Amatorem prawdziwej włoskiej kuchni, który na całym świecie stał się popularny między innymi dzięki swojemu niespotykanemu wręcz upodobaniu do pysznej lazanii, był pewien pulchny, rudowłosy kot. W wolnych chwilach, a więc przez większość swojego czasu, jego ulubioną rozrywką było wylegiwanie się przed telewizorem i lenistwo.
Na wzór kociaka, my również możemy zrobić sobie wolne popołudnie, i wspólnie z dzieciakami wypróbować przepis na pyszną lazanię. Wersja z tuńczykiem - to będzie prawdziwie kocia lazania!

Lasagne z tuńczykiem
Składniki:
• cukinia - 1 sztuka
• tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki
• kapary - 2 łyżki
• cebula - 1 sztuka
• pomidory pelatti - 1 opakowanie
• Lasagne Naturalnie smaczne Knorr - 1 opakowanie
• pomidory - 3 sztuki
• ser żółty - 50 gramów
• awokado - 3 sztuki
• śmietana 18% - 50 mililitrów
• świeża bazylia - 1 pęczek
• makaron lasagne (płaty) - 12 sztuk
• oliwa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary ze 100 ml wody i Lasagne Naturalnie smaczne Knorr, która nada daniu odpowiednią konsystencję i doskonały smak. Całość gotuj 2-3 minuty, aż sos zrobi się gęsty.
2. Na oliwie podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista, zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylię i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Na dno żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, a na nich ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj, aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folią aluminiową.
4. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut, tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.

REKLAMA


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA