Czas na cappuccino: gianduccino
Wynalezienie tego doskonałego połączenia egzotycznego kakao i wyśmienitych orzechów laskowych z regionu Piemontu znanego pod włoską nazwą „gianduia” przypisuje się mistrzom cukiernictwa z piemonckich manufaktur czekolady.
GIANDUCCINO
Jak podaje tradycja, przysmak ten jest dziełem przypadku: w wyniku blokad handlowych związanych z toczącymi się w Europie wojnami napoleońskimi, lokalni wytwórcy czekolady zaczęli boleśnie odczuwać braki w zaopatrzeniu w kakao. Zaczęli więc mieszać kakao ze zmielonymi na proszek lokalnie występującymi orzechami laskowymi. Czekoladę produkowaną według nowego przepisu nazwano Gianduia na cześć popularnej postaci wywodzącej się z lokalnych tradycji karnawałowych. Na bazie masy czekoladowo-orzechowej powstają również słynne włoskie czekoladki gianduiotti.
Składniki:
• Oryginalny piemoncki krem czekoladowo orzechowy gianduia (lub inny krem czekoladowo-orzechowy)
• Drobno posiekane piemonckie orzechy laskowe (lub dowolne orzechy laskowe)
• espresso
• mleko
Sposób przygotowania:
Przygotuj doskonałe cappuccino, korzystając z ekspresu Incanto OTC. Krawędź filiżanki udekoruj kremem czekoladowo-orzechowym, a następnie posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.