×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Cytryno-pomidor, czyli najbardziej szalone krzyżówki owoców

Cytryno-pomidor, czyli najbardziej szalone krzyżówki owoców

Autor: Katarzyna Szulik
Dodano: 26 sty 2015 14:31
Zaktualizowano: 26 sty 2015 14:59

To nie GMO, choć pomysł u wielu może wywołać gęsią skórkę. Naturalne krzyżówki owoców tworzone przez biotechnologów są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, a jedyne, czego możemy się obawiać to ich specyficznego smaku.

Yuzu

yuzu
yuzu

www.my-vb.com


Owoc cytrusowy z azjatyckim rodowodem. Niezwykle popularny w Japonii i Chinach, a całkowicie nieznany w Europie. Yuzu to hybryda mandarynki i papedy, czyli rośliny pochodzącej z tej samej rodziny, co limonka. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim jego skórkę, natomiast w połączeniu z octem i sosem sojowym funkcjonuje w Azji jako popularny dip do tamtejszych potraw. Skórka yuzu dostępna jest też w formie sproszkowanej i wykorzystywana jako przyprawa. Jako owoc yuzu jest bogaty w witaminę C i z tego względu w Azji spożywa się go przy okazji różnego rodzaju infekcji i przeziębień. Czasami wykorzystywany jest też jako dodatek do leczniczej mikstury – owoc pokrojony na cienkie plasterki zalewany jest miodem, a mikstura może służyć potem jako dodatek do herbaty.


Białe truskawki

biała truskawka
biała truskawka

postimg.org


Choć wyglądem przypomina tradycyjną truskawkę, smakuje zupełnie inaczej. Po rozgryzieniu ma posmak… ananasa. Białe truskawki, czyli pineberry są znacznie mniejsze niż tradycyjne owoce tego typu, a smakiem raczyć się można w czerwcu i lipcu, gdy drzewa zaczną owocować. Mimo tego, że pineberry ma smak ananasa, owoc nie został wykorzystany do stworzenia tej ciekawej krzyżówki. Hybryda składa się z połączenia dwóch gatunków poziomek, które znaleźć można w Ameryce Północnej i Południowej.


Tangelo

tangelo
tangelo

imgur.com


Zwane też tangerynką stanowi połączenie popularnej mandarynki i jej nieco większego kuzyna, grejpfruta. Czasem do stworzenia krzyżówki wykorzystywane jest też pomelo. Smak owocu za sprawą grejpfruta jest bardzo wyrazisty i ostry, natomiast wyglądem przypomina tradycyjną pomarańcz. Tangelo ma bardzo miękką skórkę, dzięki czemu obieranie owocu jest łatwe i przyjemne. Mimo że wyglądem przypomina nieco większą pomarańczę, odróżnia się od niej charakterystycznym wybrzuszeniem u góry. Tangelo jest bardzo soczyste i popularne szczególnie w Stanach Zjednoczonych.


Pluot

pluot
pluot

www.tophealthremedies.com


Pluot jest bardzo podobny do gatunku nektarynki sprzedawanej na polskich straganach podczas sezonu. Owoc jest hybrydą śliwki i moreli, dzięki czemu ma bardzo orzeźwiający smak, jest bardzo soczysty i niezwykle słodki. Ma gładką powierzchnię i miękką skórkę. Potocznie nazywany jest „jajem dinozaura” ze względu na charakterystyczne kropki na powierzchni skórki. Ze względu na przyjemny smak owoc wykorzystywany jest do sałatek, lodów lub jako dodatek do płatków śniadaniowych. Pluot jest bogaty w witaminy A i C i jest bardzo popularny w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych, gdzie hybryda miała swój początek.


Limkwat

limkwat
limkwat

bustle.com


Limkwat to hybryda limonki i kumkwatu o zielonkawo-żółtym zabarwieniu. Podczas gdy skórka jest słodka i miękka, miąższ jest odrobinę gorzki, a witamina C dodatkowo nadaje mu kwasowości. Owoc smakuje dobrze zarówno samodzielnie, jak i w formie soku. Limkwat wykorzystuje się także do dań typu naleśniki czy sałatka owocowa. Popularny jest w szczególności w Japonii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Limkwaty można uprawiać w doniczkach i wystawiać na niskie temperatury, ponieważ w porównaniu z tradycyjnymi limonkami są znacznie bardziej odporne na zimno.


Rangpur

rangpur
rangpur

huffingtonpost.com


Rangpur jest krzyżówką dwóch owoców cytrusowych – mandarynki i cytryny. W efekcie owoc ma grubą skórkę odziedziczoną po pomarańczy i nieco gorzki smak, a wyglądem przypomina mniejszą pomarańcz. Swoją nazwę zawdzięcza miastu w Bangladeszu, skąd pochodzi. Owoc nazywany jest też potocznie określeniem „lemandarin”, a najbardziej powszechny jest w Stanach Zjednoczonych.


Lemato

lemato
lemato

hopread.com


Z pewnością jedno z najdziwniejszych połączeń, jakie można sobie wyobrazić. W przeciwieństwie do poprzednich hybryd, które stanowiły połączenie dwóch owoców, lemato składa się z owocu i warzywa, a konkretniej cytryny i pomidora. Na zewnątrz owoc ma czerwoną skórkę, a po rozkrojeniu smakuje zupełnie jak tradycyjna cytryna. Pomysł jest dziełem izraelskich biotechnologów, którzy prowadzili nawet na ten temat badania z udziałem ochotników chętnych na spróbowanie tej tajemniczej hybrydy ¬ większości lemato przypadło do gustu.


Z pewnością u większości ludzi zajadanie się owocami powstałymi na zasadzie krzyżówek wywołuje strach lub zwątpienie – niepotrzebnie. Wystarczy uświadomić sobie, że popularna truskawka zjadana ze smakiem podczas lata razem ze śmietaną jest niczym innym jak właśnie hybrydą. Owoc powstał dzięki połączeniu dwóch amerykańskich poziomek, ale rozpowszechnił się na tyle, że ten fakt stał się mało ważny. Z tego względu tangelo, rangpur czy pluot na deser nie powinien być niczym dziwnym.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także