×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
PARTNER PORTALU
Chcesz zostać mistrzem kuchni? Tu Cię tego nauczą

Chcesz zostać mistrzem kuchni? Tu Cię tego nauczą

Autor: Katarzyna Szulik
Dodano: 15 sty 2015 10:34
Zaktualizowano: 15 sty 2015 10:45

Od sprawiania kurczaka, przez pieczenie idealnej bezy po tajniki kuchni Bałkanów – tych i wielu innych umiejętności uczą szkoły gotowania rozsiane po całej Polsce. Zdobycie szlifów nie wymaga żmudnych i długich studiów, ale kilkugodzinnego kursu pod okiem profesjonalisty, który nauczy podstaw laika, a doświadczonemu adeptowi gotowania pomoże rozwinąć skrzydła.

Akademia Kulinarna Kurta Schellera


Szkoła gotowania Kurta Schellera jest pierwsza akademią kulinarną w Polsce, a patronat znanego mistrza kuchni zagwarantował jej sukces. Kursy są przeznaczone dla wszystkich, niezależnie od wieku czy poziomu zaawansowania i obejmują zarówno naukę przyrządzania dań kuchni świata, jak i szlifowanie podstawowych kulinarnych umiejętności.


Kursy
Oferta Akademii Kurta Schellera imponuje nie tylko rozmiarami, ale też wszechstronnością. Podczas kursów można poznać podstawy gotowania, takie jak trybowanie kurczaka, filetowanie czy robienie bazy do risotto, ale też zaawansowane techniki kulinarne z różnych części świata. Tematy spotkań obejmują między innymi gotowanie dań w wodzie, doprawianie, przyrządzanie sosów i naukę tajników kuchni poszczególnych państw regionów, takich jak francuska Prowansja czy amerykańska Luizjana. Kursy są poświęcone również poszczególnym składnikom dań i potrawom, takim jak makarony, mięso, ryby, pomidory, risotto czy kiełbasa. 


Prowadzący
Zajęcia w ramach Akademii prowadzi sam Kurt Scheller, pochodzący ze Szwajcarii szef kuchni dobrze znany widzom rozmaitych programów kulinarnych. Doświadczenie w tej dziedzinie zdobywał niemal na całym świecie, a od 1991 roku mieszka i gotuje głównie w Polsce. Kadrę Akademii tworzą również specjalista w dziedzinie cukiernictwa i absolwent szkoły Le Cordon Bleu Maciej Listwan oraz uczennica Kurta Schellera i pierwsza w Polsce szefowa kuchni w hotelu pięciogwiazdkowym Ewa Olejniczak.


Ceny
Różnorodność i wysoka jakość kursów Idze w parze z cenami. Za najtańsze, jednodniowe warsztaty trzeba zapłacić 255 zł, natomiast cena kilkudniowego kursu może wynieść nawet ponad 1000 zł. Ceny są uzależnione przede wszystkim od czasu trwania, rodzaju wiodącego składnika, a także poziomu kompleksowości kursu.

Akademia Kulinarna Whirlpool


Amatorzy mogą zdobyć szlify również w Akademii Kulinarnej Whirlpool, działającej w Warszawie oraz We Wrocławiu. Jej założenie poprzedziły badania przeprowadzone przez Millward Brown, z których wynika, że aż dla co czwartej Polki codzienne gotowanie jest źródłem stresu. Zajęcia w ramach Akademii mają pomóc w zamianie go na frajdę, dzięki poszerzaniu umiejętności na wielu kulinarnych polach, z pomocą oraz pod okiem profesjonalistów.


Kursy
Na stronie Akademii w zakładce „warsztaty” znajdziemy listę najbliższych kursów. W ich opisie znajdują się konkretne dania, które będą przygotowywane podczas spotkania.
W Warszawie aktualnie można zapoznać się z tajnikami kuchni bliskiego wschodu, podczas spotkań pt. Smaki Bejrutu, Arabska kolacja dla dwojga oraz Arabskie smaki dzieciństwa, których uczestnicy nauczą się m.in. przygotowywać humus, kofty, tradycyjną jagnięcinę oraz basbousę, czyli arabskie ciasto z semioliny. Wrocławska oferta jest zdecydowanie bardziej eklektyczna - nadchodzące warsztaty obejmują kurs robienia sushi, potrawy nowoczesnej kuchni polskiej oraz włoskiej, nietypowe desery (na przykład mus z pieczonego buraka z czekoladą lub sernik z sera pleśniowego) oraz walentynkowe warsztaty kulinarne.


Prowadzący
Z kuchnią Whirlpool współpracują sommelierzy i kucharze o rozmaitych specjalizacjach. W Warszawie zajęcia prowadzi m.in. ekspertka od kuchni arabskiej Samar Khanafer, kucharz i juror programu Top Chef Grzegorz Łapanowski oraz Włoch Marco Ghia zajmujący się kuchnią Italii. We Wrocławiu gotowania uczą m.in. Justyna Pląskowska (zajęcia dla dzieci), Artur Kural (kuchnia śródziemnomorska) oraz sushimaster Marcin Ścibisz.


Ceny
Standardowy czas trwania warsztatów to 3 godziny, a ich ceny wahają się od 180 zł do 400 zł od osoby. Organizatorzy nie informują o poziomie trudności poszczególnych zajęć.

Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego


Mieszkańcy Wrocławia głodni kulinarnych wrażeń mogą na bieżąco rozwijać umiejętności także w Studiu Kulinarnym Piotra Kucharskiego znajdującym się w Browarze Mieszczańskim. Zajęcia odbywają się w profesjonalnie wyposażonej sali zawierającej 10 kuchennych stanowisk oraz duży stół do wspólnego jedzenia przygotowanych potraw.


Kursy
Oferta warsztatów jest bogata i bardzo różnorodna. Do końca stycznia planowanych jest aż 8 spotkań obejmujących naukę przygotowywania burgerów, sushi, dań kuchni indyjskiej, pieczywa, zdrowych warzyw czy potraw bezglutenowych, a także warsztaty „Mama i dziecko”. Aktualny kalendarz spotkań znajduje się na stronie www.studiokulinarnebm.pl.

Prowadzący
Założycielem studia i zarazem prowadzącym warsztaty jest Piotr Kucharski, który rozwinął skrzydła w dziedzinie kulinariów dzięki wygranej w konkursie stacji TVN „Gotuj o wszystko”. Na fali związanego z nią entuzjazmu powstało wrocławskie Studio Kulinarne, założone latem 2011 roku. Piotr Kucharski jest miłośnikiem kuchni ekologicznej i angażuje się w projekty edukacyjne nastawione na kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych u dorosłych oraz dzieci.


Ceny
Standardowa cena kursu to 200 zł, a większość zajęć rozpoczyna się między godziną 17:00 a 18:00.

Akademia Kulinarna Fumenti


Gdańska akademia kulinarna powstała zmyślą o profesjonalistach, którzy chcą poszerzyć umiejętności i przygotować się do pracy w restauracjach z najwyższej półki, ale ma również ciekawą ofertę zajęć dla amatorów. W ich ramach można zdecydować się na jednodniowe warsztaty kulinarne, mniej formalne warsztaty kolacyjne lub zajęcia dla dzieci łączące edukację z nauką podstawowych, kuchennych umiejętności.


Kursy
Uczestnicy warsztatów jednodniowych mogą poznać tajniki poszczególnych kuchni świata, w tym włoskiej, japońskiej czy indyjskiej, a także podszkolić umiejętności w konkretnych sferach, takich jak przyrządzanie ryb, deserów czy pieczenie chleba. Aktualne tematy warsztatów to Gęsina na polskim stole, podczas których uczestnicy nauczą się przyrządzać kaszubskie potrawy na bazie tego mięsa, Pierogi świata odkrywające tajniki robienia won-tonów, ravioli i samosów, a także Muszle, muszelki… poświęcone małżom, Podstawy sushi oraz Walentynki w kuchni dla par.


Prowadzący
Zespół Fumenti tworzy kilkudziesięciu specjalistów w dziedzinie kulinariów, w tym Tomasz Jakubiak - szef kuchni i gospodarz popularnego programu kulinarnego „Jakubiak lokalnie", kucharz i koneser kulinariów Robert Makłowicz oraz finalistka pierwszej edycji programu Top Chef i specjalistka od kuchni arabskiej Ewa Malika Juchnowicz. Poszczególni członkowie zespołu Akademii zajmują się zarówno prowadzeniem zajęć dla amatorów, jak i profesjonalistów. 


Ceny
Koszt pojedynczego kursu to średnio 200-250 zł od osoby. Zajęcia zazwyczaj odbywają się w weekendowe popołudnia i wieczory (piątek-niedziela) i trwają 4 godziny. W opisie każdych warsztatów znajduje się informacja o poziomie trudności.

Akademia Kulinarna SPOT. to EAT


W poznańskiej Akademii Kulinarnej szlify w dziedzinie gotowania zdobywać mogą zarówno profesjonaliści, jak i amatorzy, niezależnie od wieku. Na uczestników czekają świetnie wyposażone stanowiska kulinarne, znajdujące się we wnętrzu zabytkowego, XIX-wiecznego budynku z czerwonej cegły zlokalizowanego w parku Łęgi Dębińskie.


Kursy
Jeszcze w styczniu w Akademii SPOT. TO EAT odbędą się warsztaty przygotowywania sushi, połączone z degustacją własnych wyrobów i japońskiego wina, kurs gotowania dań kuchni sycylijskiej, w tym faszerowanych canolli oraz tradycyjnej caponaty czy cassaty, warsztaty dla fanów biszkoptów i eklerów, a także zajęcia Lunchbox for Kids połączone z nauką przyrządzania zdrowych przekąsek do szkoły. 


Prowadzący
Wszystkie kursy odbywają się pod okiem specjalistów w danej dziedzinie. Tajniki sushi zdradza sushimaster Bartłomiej Wrzesiński, smaki Sycylii przedstawi blogerka kulinarna Maja Skorupska, a metody pieczenia najlepszych biszkoptów i eklerów zdradzi absolwentka szkoły Le Cordon Blue oraz stażystka w Akademii Czekolady Valrhona we Francji Adrianna Jaworska. 


Ceny
Średnia cena kursu to 130 zł od osoby, zajęcia odbywają się przez cały tydzień i trwają 3-4 godziny. W dni powszednie zaczynają się około godziny 18:00, natomiast w weekendy również wcześniej. 


Instytut Sztuki Kulinarnej w Warszawie
Kuchnia hiszpańska, francuska, bałkańska czy indyjska, a na dokładkę sushi i dania wegańskie – oferta warszawskiego Instytutu Sztuki Kulinarnej imponuje rozmachem i najwyraźniej cieszy się popularnością, bo miejsca na wszystkie styczniowe warsztaty są już zajęte. Poza zajęciami indywidualnymi, Instytut prowadzi również szkolenia dla profesjonalistów, oferuje wynajem kucharzy do domu oraz organizuje kulinarne eventy dla firm. 


Kursy
Tylko do końca stycznia Instytut Sztyki Kulinarnej zorganizuje 8 kursów, w tym z zakresu kuchni indyjskiej, bałkańskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, wegańskiej, sushi a także kompleksowe, kilkudniowe szkolenie cukiernicze. Ich uczestnicy nauczą się przyrządzać między innymi aromatyczną paellę, krem z kasztanów i kalmary po bałkańsku oraz meksykańskie empanady, czyli meksykańskie pierogi z pieca. 


Prowadzący
Zespół Instytutu jest równie międzynarodowy, jak jego oferta, więc tajniki kuchni danego kraju często przedstawia pochodzący z niego kucharz. Bałkańskich smaków uczy Serb Petar Simić, gotowania dań włoskich - para specjalistów z Italii, czyli Alfredo i Leonardo, po kulinarnym Meksyku oprowadza Isabel Balderas, a tajniki kuchni francuskiej zdradza David Gaboriaud.


Ceny
Ceny warsztatów jednodniowych wahają się od 180 do 250 zł, natomiast za siedmiodniowy, kompleksowy kurs cukierniczy trzeba zapłacić 1120 zł. Kursy jednodniowe odbywają się w siedzibie warszawskiego Składu Bananów praktycznie każdego dnia i trwają od 18:30 przez 4-5 godzin.

Nie przegap najważniejszych wiadomościObserwuj nas w Google NewsObserwuj nas w Google News

Komentarze

Zaloguj się