REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

Cappuccino Amarena z ekspresu

  • Autor: Urszula Tatur
  • 28 lip 2016 09:00
Cappuccino Amarena z ekspresu
Fot. Saeco.
Cappuccino Amarena z ekspresu
Cappuccino Amarena z ekspresu

Zobaczcie jak przygotować pyszne cappuccino z ekspresem Saeco.

REKLAMA

Amarena jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian wiśni. Jest bardzo popularna zwłaszcza w okolicach Modeny, gdzie stanowi ozdobę większości ogrodów i sadów otaczających wiejskie domostwa nazywane casolari. Ze względu na krótki czas owocowania i trudności w przechowywaniu surowych owoców, okoliczni mieszkańcy wykorzystywali lokalne odmiany wiśni (amarena, visciola, marascha) do produkcji przetworów takich jak dżemy i syropy. Konfitura Amarene brusche di Modena – Marene wytwarzana jest wyłącznie w oparciu o tradycyjne receptury w drodze zagęszczania przez odparowanie owoców pod wpływem ciepła w otwartych słojach lub w warunkach próżniowych. Konfitura z wiśni Amarena to wyśmienity deser lub dodatek do ciast bądź lodów.

Składniki:

• Konfitura z wiśni z regionu Modeny – Amarene Brusche di Modena (lub inna konfitura wiśniowa)
• polewa z gorzkiej czekolady
• espresso
• mleko

Sposób przygotowania
Na dno filiżanki włóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i zalej gorącą polewą z gorzkiej czekolady, a następnie espresso. Spień zimne mleko aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej je na powierzchnię napoju. Podawaj na ciepło lub na zimno. Amatorzy słodyczy mogą całość udekorować wiśniami lub posypać wiórkami ciemnej czekolady.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

Newsletter

Najciekawsze artykuły z naszego serwisu codziennie w Twojej skrzynce
REKLAMA