25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016
Przepisy na spaghetti bolognese, faszerowane muszle makaronowe i aromatyczną lasagne.
Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami:
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
2 opakowania krojonych pomidorów z puszki
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese
cukinia
papryka
150 g pieczarek
cebula
szczypta świeżej bazylii
łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Pokrój drobno cebulę. Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
W czasie gdy makaron się gotuje, przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju do momentu gdy zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez około godzinę.
Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze przez 20 minut. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.
Faszerowane muszle makaronowe:
Składniki:
20 sztuk dużych muszli makaronowych 20 sztuk
100 g suszonych pomidorów
200 g pieczarek
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką
100 ml śmietany 18%
100 ml mleka 1,5%
cebula
pęczek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
50 g sera gruyer
50 g startego parmezanu
sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr
2 łyżki oliwy
papryczka chilli
Sposób przygotowania:
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszaj go ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minut, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.
Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki. Po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i posyp z wierzchu serem.
Całość przykryj folią aluminiową i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.
Lasagne z tuńczykiem:
Składniki:
cukinia
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 łyżki kaparów i
cebula
1 opakowanie pomidorów pelati
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne Lasagne
3 pomidory
50 g sera żółtego
3 sztuki awokado
50 ml śmietany 18%
pęczek świeżej bazylii
12 sztuk płatów makaronu lasagne
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
W garnku wymieszaj pomidory z puszki i kapary z Knorr Naturalnie smaczne. Dodaj 100 ml wody. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zrobi się gęsty.
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.
Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.