Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

REKLAMA
×

Szukaj w serwisie

25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016

  • Autor: Urszula Tatur
  • 25 paź 2016 10:29
25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016
Fot. Knorr
25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016
25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016
25 października - Światowy Dzień Makaronu 2016

Przepisy na spaghetti bolognese, faszerowane muszle makaronowe i aromatyczną lasagne.

REKLAMA

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami:

Składniki:

200 g makaronu spaghetti ­
2 opakowania krojonych pomidorów z puszki ­
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­Spaghetti Bolognese ­
cukinia ­
papryka ­
150 g pieczarek ­
cebula ­
szczypta świeżej bazylii ­
łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Pokrój drobno cebulę. Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
W czasie gdy makaron się gotuje, przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju do momentu gdy zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez około godzinę.
Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze przez 20 minut. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.

Faszerowane muszle makaronowe:

Składniki:

20 sztuk dużych muszli makaronowych ­ 20 sztuk
100 g suszonych pomidorów
200 g pieczarek
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Zapiekanka makaronowa z szynką ­
100 ml śmietany 18% ­
100 ml mleka 1,5% ­
cebula ­
pęczek świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
50 g sera gruyer ­
50 g startego parmezanu
sos w słoiku Spaghetti Toscana Knorr ­
2 łyżki oliwy
papryczka chilli ­

Sposób przygotowania:

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne ­ Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszaj go ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minut, a całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.
Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki. Po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwą i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i posyp z wierzchu serem.
Całość przykryj folią aluminiową i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.

Lasagne z tuńczykiem:

Składniki:

cukinia ­
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ­
2 łyżki kaparów i
cebula ­
1 opakowanie pomidorów pelati ­
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­ Lasagne ­
3 pomidory ­
50 g sera żółtego ­
3 sztuki awokado ­
50 ml śmietany 18% ­
pęczek świeżej bazylii ­
12 sztuk płatów makaronu lasagne ­
2 łyżki oliwy ­

Sposób przygotowania:

W garnku wymieszaj pomidory z puszki i kapary z Knorr Naturalnie smaczne. Dodaj 100 ml wody. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zrobi się gęsty.
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.
Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.
Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak, aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.




Rekomendowane dla Ciebie


REKLAMA

OSTATNIO KOMENTOWANE

REKLAMA